Актуально аналітичний портал
Субота, 18.05.2024, 06:44
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Березень » 16 » 83,2 відсотки українців страждають від економічної кризи
83,2 відсотки українців страждають від економічної кризи
20:54

Весна вже у повну вступила у свої права і природа потроху розцвітає. Паралельно з деревами та кущами набирають оберти і політичні процеси. Прослідкувати дану паралель вирішив Центр Разумкова і презентував 12 березня велике соціологічне дослідження, яке підбиває остаточні підсумки політичної зими.

 

Умовно дослідження можна поділити на три блоки питань: про економічну кризу, про можливі майбутні вибори та про симпатії до політичних інститутів та певних політичних діячів.

 

Криза продовжує свій марш

 

Економічна криза, яка не дає спокійно спати ані простим працівникам заводів і фабрик, ані мільйонерам на віллах та яхтах, продовжує втягувати в свої тенета все більше українців. 83,2 відсотки опитаних відповіли, що їх особисто зачепили економічні негаразди. Кризостійких залишилось 13,2%, саме стільки респондентів не помітили жодних проблем. Якщо порівняти дані результати з грудневим дослідженням центру, то можна побачити, що тих по кому вдарила криза стало майже на 10% більше.

 

Центр Разумкова запропонував українцям вибрати, які економічні негаразди найбільш болючіше вдарили по їхній кишені. Перше місце наші співвітчизники віддали підвищенню цін та тарифів – трохи більше третини (68,5%) респондентів відчули їхнє стрімке зростання.

 

Криза б’є не тільки по матеріальній, а й по психічній складовій кожного опитаного, адже наступним у списку були позначені зменшення доходів та впевненості у завтрашньому дні, які вдарили по 44,8% та 43,7% українців відповідно. До лідерів кризових явищ також слід віднести погіршення рівня харчування, про яке згадали 39,4%.

 

Також не забули і про заробітну платню і банківські проблеми. 17,8% опитаних зазначили, що відчувають проблеми з затриманням заробітної платні або пенсії. 15,7% респондентів втратили частину заощаджень, а 12,7 відсоткам стало значно важче виплачувати кредит.

 

Не дивлячись на таку ситуації з економікою та відчутним потеплінням, українці не палають бажанням виходити на вулиці в законних або незаконних акціях протесту. Категорично проти будь-яких перфомансів даного напрямку 46,8% опитаних. Проте, не можна сказати, що немає охочих до організованих протестів, таких набралося аж 42,2%. Радикальні методи вияву невдоволення значної підтримки не отримали.

 

Українці нікому не вірять

 

Центр Разумкова вирішив дізнатися наскільки низькими є рейтинги владних структур в Україні і результати порадувати, нажаль, не можуть.

 

Менше одного проценту (0,6%) повністю підтримують дії законодавчого органу України, підтримують окремі заходи значно більше – трохи більше за чверть опитаних, а саме 26,8%, але відчутно більше третини (70,3%) не сприймають діяльність Верховної Ради. Такими темпами депутати дуже скоро за абсолютними показниками наздоженуть президента.

 

Рівень зменшення підтримки діяльності глави держави стабільно перпендикулярний збільшенню рівня його не підтримки. 72,7% опитаних не вважають дії президента за такі, які б нести в собі позитивний ефект, тобто були б просто корисними. Більше ніж двом третинам протистоїть величезна армія прихильників президента, яких цього місяця стало ще менше на 1,9% і тепер їх аж 2%. Проте це не привід для повної капітуляції, адже 23,2% респондентів підтримують окремі дії гаранта конституції та всіх інших прав.

 

Рейтинги уряду не є оригінальними і також не дають приводів для радості. Вони стрімко падають, але при цьому слід відмітити, що прем’єру та міністрам не довіряють менше аніж президенту і депутатам. Не підтримують дії уряду 63,7%, підтримують окремі заходи 30,3%, а повністю підтримують 2,2% опитаних.

 

Яценюк vs. Литвин!?

 

Крім рівня довіри до гілок влади Центр Разумкова презентував соціологічні доробки щодо популярності Арсенія Яценюка та Володимира Литвина. І діючий і минулий спікери можуть пишатися дійсно позитивною динамікою.

 

10,4% респондентів повністю підтримують діяльність екс-спікера, а це в два рази більше ніж підтримка уряду, депутатів та президента разом узятих. 36% опитаних підтримують окремі заходи Арсенія Петровича, майже половина (43,8%) респондентів Яценюку не довіряють, а 2,5% взагалі не знають такого політика.

 

Володимира Михайловича не знають значно менше – всього 0,7%, але і підтримують на три проценти менше – повністю довіряють діючому голові Верховної Ради 7,7%. Підтримують окремі дії рівно 40 відсотків опитаних, але знову ж таки майже половина (46,9%) не вважають діяльність Литвина ідеалом.

 

Знову вибори!?

 

Куди ж без можливих виборів? Якби найближчим часом знову відбувалися вибори до Верховної Ради України, то виграли б їх регіонали, але вже далеко не з такою перевагою як у грудні. З останнього місяця 2008 року Партія Регіонів втратила 5,2 відсотки і у березні набрала тільки 21,5 процент.

 

Вже буквально на п’яти регіонам наступає Блок Юлії Тимошенко, який набрав би 20,3% потенційних голосів. Проте потрібно відмітити, що партія прем’єр-міністра також втратила, але значно менше за Регіони, а саме 1,4%.

 

Все ще на плаву партія президента, за неї віддали б голоси 4,1%. Значно втратили у порівнянні з груднем комуністи – їх рейтинг впав з 8,8 до 5,7 процентів. Ті ж цифри показала сила діючого голови Верховної Ради – за Блок Литвина готові проголосувати 7,4% опитаних. Всі рекорди б’є гіпотетична сила Арсенія Яценюка, у березні 2009, вона б набрала 12,4% голосів.

 

Всім іншим партіям нічого не світить, але вони можуть значно покращити свої справи завдяки голосам тих, кому важко відповісти або тих, хто проти всіх, разом їх назбиралося 20,1%.

 

Якби вибори Президента України відбувалися наступної неділі, то перший тур з півтора відсотковим запасом виграв би Віктор Янукович. За лідера Партії Регіонів готові були б проголосувати 19,5% опитаних.

 

На другому місці Юлія Володимирівна з 17,9% голосів. Порівняно з груднем минулого року прем’єрка покращила свій результат майже на два (1,9%) проценти і все ближче наближається до виграшу першого туру.

 

Третє місце і новий рекорд отримує Арсеній Яценюк. Порівняно з груднем його рейтинг виріс більш ніж вдвічі і в березні склав 13,4%. Після сенсації цього дослідження з 5,9% йде діючий спікер. З 4,8% на п’ятому місці розташувався лідер комуністів.

 

І тільки після Литвина та Симоненка з рівно чотирьох відсотковою підтримкою йде діючий президент. 27,7% опитаних або ще не знають за кого будуть голосувати, або віддадуть свій голос проти всіх, відповідно абсолютно у всіх ще є можливості покращити своє становище.

 

Дослідження проведене соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова з 27 лютого по 5 березня 2009 року. Було опитано 2012 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 129 населених пунктах (із них 75 міських та 54 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

 

 

 

Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 654 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz