Актуально аналітичний портал
П`ятниця, 19.04.2024, 01:51
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Червень » 17 » Тимошенко обходить Януковича в другому турі
Тимошенко обходить Януковича в другому турі
20:21
Центр політичних досліджень «Київ – 21 століття» презентував результати власного соціологічного дослідження, яке проводилось з 8 по 11 червня 2009 року в усіх областях України, АР Крим та м. Києві. Опитування враховувало стать, вік, рівень освіти, типи і розміри населених пунктів.

Коаліція та вибори


Директор Центру політичних та економічних досліджень «Київ – 21 століття» Юрій Житняк наголосив, що зараз у суспільстві наявні дві «топ» теми – це майбутні вибори президента та процес створення широкої коаліції. Саме на цих двох темах була зосереджена увага дослідження, яке проводилось центром.

Перше питання, яке було поставлене перед респондентами звучало таким чином: «Як Ви ставитеся до створення парламентської коаліції з усіх політичних сил, представлених у Верховній Раді України, заради подолання економічної та фінансової кризи?». Однозначно позитивно до такого об’єднання ставляться 35,5% опитаних, скоріше позитивно – 42,1%, скоріше негативно – 8,2%, однозначно негативно проти подібного союзу висловились 10,5%. Байдуже та важко відповісти було 1,4% та 2,3% опитаних відповідно.

Юрій Житняк одразу наголосив, що дане питання поставлено конкретно, хоча й у рамках подій, які нещодавно відбулись. Експерт зазначив, що навряд настільки велика кількість українців підтримає союз Блоку Юлії Тимошенко та Партії Регіонів, але громадяни України чітко переконані в тому, що має бути консенсус, особливо в ситуації економічної кризи.

Друге питання, яке корелюється з першим, звучало наступним чином: «Як Ви ставитеся до внесення змін до Конституції України, які б привели до перетворення України в парламентську республіку, що дало б можливість подолати економічну та фінансову кризу в країні?». Цілком позитивно до такого кроку поставились 24,2% респондентів, скоріше позитивно – 31,6%, скоріше негативно – 18,6, однозначно негативно – 15,4%. Байдуже 3,1% опитаних, а важко відповісти на дане запитання було 7,1%.

Щодо цього питання директор Центру політичних та економічних досліджень «Київ – 21 століття» зазначив, що такий розподіл симпатій свідчить про демократичний підхід суспільства до побудови державного управління. Українці розуміють, що парламентаризм – це найбільш ефективний спосіб для виходу з кризи. Крім того, парламентська форма правління здатна надати Україні той поштовх, який наповнить її силами та можливостями для того, щоб вийти на позиції лідера вже після світової кризи.

Маємо різних лідерів у різних турах


Наступні питання стосувались майбутніх президентських виборів. Зокрема, Центр політичних досліджень «Київ – 21 століття» запитав: «За кого з перелічених нижче осіб Ви б проголосували на виборах Президента України, якби вони відбувалися вже сьогодні?». «Беззаперечний лідер – Віктор Янукович» - зазначив Юрій Житняк. Лідера регіоналів відповідно до цього питання, а отже і в першому турі, підтримали 32,1%.

Діючий прем’єр-міністр отримала 25,5% голосів респондентів і йде на другій позиції. Як зазначив Юрій Житняк, третє місце окупувала «нова зірка, яка засяяла на політичному небосхилі», тобто Яценюк з 12,5%. Симоненко набрав 6,5%, Литвин – 4,1%, Ющенко -2,7% голосів опитаних.

«Україна майже 50-мільйонна держава й тому знайдеться не одна тисяча гідних, але найбільші рейтинги у найбільш розкручених» - наголосив директор Центру політичних та економічних досліджень «Київ – 21 століття» Юрій Житняк.

Ю.Житняк доволі детально розглянув можливості Арсенія Яценюка. На думку експерта, недоліком політичної кампанії «нової зірки» є відсутність команди – ніхто не знає хто буде працювати з Арсенієм Петровичем, якщо він таки виграє. Крім того відлякує той факт, що пан Арсеній занадто багато досяг для своїх 35 років – звичайно це похвально, але те, що Яценюк досягав висот занадто легко може говорити про відсутність сильної і вольової позиції, яка так необхідна для лідера держави і якої не займати Тимошенко і Януковичу.

Щодо основних двох лідерів, експертна спільнота сходиться на думці, що економічна ситуація на руку Віктору Федоровичу. Як наголосив Юрій Житняк: «Тимошенко «вляпалась» в світову кризу і певно єдина, хто з нею бореться». Цілком закономірний висновок, адже з економічних негараздів дивіденди отримує опозиція, а страждає діюча влада.

Наступне питання, яке поставив Центр політичних та економічних досліджень «Київ – 21 століття» звучало наступним чином: «За кого б Ви проголосували, якби у 2-й тур виборів Президента України вийшли:...» і було запропоновано декілька варіантів.

Якщо б у другому турі опинились два Віктора – Янукович та Ющенко, то беззаперечну перемогу з 56,6% підтримки отримав би перший. За таких умов діючий президент лише отримав би 15,7%. Хоча з рейтингом Віктора Андрійовича і ці відсотки видаються успіхом.

У випадку вендети Януковича з Яценюком, виграє знову таки Віктор Федорович, але вже не з таким запасом. За Януковича – 43,4%, за Яценюка – 32,6%.

Найбільш вірогідною є пара Тимошенко – Янукович. За умов такого складу кандидатів на другий тур, Україна мала би першого президента-жінку. Юлії Володимирівна виграє хоча не з серйозним, але все таки запасом. Тимошенко – 42,1%, Янукович – 40,2%.

Підсумовуючи, директор Центру політичних та економічних досліджень «Київ – 21 століття» Юрій Житняк наголосив, що електоральні симпатії можуть змінитися і ще не раз, але чіткі тенденції очевидні і простежуються не озброєним оком. Зокрема, одним з найцінніших результатів є перемога діючого голови уряду у другому турі, до речі вперше за декілька місяців. Цей результат показує реакцію українців на епопею об’єднання у велику коаліцію і на зрив перемовин щодо цього союзу.

Петро Журавель


Переглядів: 799 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz