Актуально аналітичний портал
Середа, 24.04.2024, 16:33
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Червень » 13 » Черномирдіна звільнили через зрив коаліційного об’єднання?
Черномирдіна звільнили через зрив коаліційного об’єднання?
19:46
Цієї п’ятниці відбулась чергова прес-конференція «Підсумки політичного тижня в оцінках політологів і експертів» у рамках спільного проекту аналітичного центру «Відкрита політика» й агентства «Інтерфакс-Україна». На якій були присутні президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, директор GMT Group Анатолій Луценко, директор Фонду соціальних стратегій Ростислав Павленко.

Експерти прокоментували основні політичні події другого тижня літа та спробували зробити ряд прогнозів.

Так і не об’єдналися...


Цілком очевидно, що основною подією стало розірвання переговорів щодо об’єднання Блоку Юлії Тимошенко з Партією Регіонів в коаліцію. Те, що вважали вже доконаним фактом, так і не відбулось. Такий результат став повністю неочікуваним, особливо після того, як цілий ряд представників обох політичних сил давали величезні гарантії ймовірності союзу.

В цьому розірванні стосунків не мало дивного та нестандартного, зокрема, як зазначив Володимир Фесенко: «...це рідкий випадок того, коли такі визначні події відбулись в неділю та ще й на свято». Ігор Жданов відмітив, що після зриву об’єднання двох вітчизняних політичних велетнів країна пройшла через певний етап і нарешті вступила у передвиборчу стадію.

Експерти погодились з думкою Володимира Фесенка, що на минулих вихідних «...в країні реально розпочалась президентська кампанія». Два основні гравці офіційно заявили, що будуть брати участь у президентських перегонах, можна зробити висновок, що саме ці заяви, а не повідомлення про президентські амбіції зі сторони Яценюка, Богословської чи Тігіпка офіційно дали зелене світло «Кампанії 2009».

Не можна сказати, що ці переговори пройшли дарма, як наголосив президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, переговори-2009 дали передовим політичним силам два цінні уроки: по-перше, кулуарність та закритість переговорів призвела до однозначно негативного сприйняття в суспільстві та експертній спільноті, а по-друге, спроба в закритому режимі внески правки до Конституції зіштовхнулася з суспільним неприйняттям, жорсткою опозицією та оперативною протидією зі сторони політичних опонентів, в даному випадку – президента.

Епоха Черномирдіна закінчилась!

Як кажуть, «не єдиною» ... коаліцією, і тому слід наголосити на інших, вельми важливих подіях цього тижня. Якщо б не мегакоаліція, то перше місце беззаперечно зайняла б відставка Віктора Черномирдіна. Як з гумором відмітив Володимир Фесенко: «Черномирдін – це не просто посол, це унікальне політико-економічне і, навіть, лінгвістичне явище». Важко не погодитись з цією тезою експерта. Черномирдін дійсно унікальний.

Восьмирічне перебування Віктора Степановича на посаді посла не пройшли безслідно. За цей час економічні та політичні відносини України і Росії сплелись настільки тісно, що їх важко буде роз’єднати ще довгі роки.

Експерти жартуючи відмітили, що доволі цікавим є той факт, що відставка Віктора Черномирдіна припала як раз на зрив коаліційної угоди. Проте все це жарт, бо якщо б союз відбувся, то говорили би про те, що Віктора Степановича повернули додому через те, що об’єднання таки сталось.

Розмови, що Черномирдін йде, ходили вже давно, певно прийшов час їм збутися. Ця відставка – це без перебільшення закінчення ери, розрив з політикою 90-тих. Крім того, це цілком важлива геополітична подія – персона посла є визначальною, і в Росії ніяк не можуть вирішити хто це буде, саме тому Черномирдін і сидів в Києві так довго. Все це говорить про те, що Москва не просто не може знайти гідного представника, а буквально не знає, хто ним має бути, а відповідно не до кінця розуміє концепцію розвитку відносин з Україною – така нестабільність не може позитивно сприяти на розв’язання вже давно назрілих і болючих проблем.

Слід наголосити, що перед президентськими виборами багато представництв країн світу не мають офіційних керівників, зокрема Росія і Сполучені Штати. Це говорить про те, що ці вибори дійсно стануть ключовими і саме тому держави світу зайняли вичікувальну позицію, щоб почати нові відносини з чистої сторінки. Така ситуація чітко вказує на те, що держави зі статусом світових лідерів відмовляються від безпосереднього впливу на передвиборчий процес і надають українським політикам свободу в цьому процесі. Відповідно «держави-гегемони» і всі інші також, будуть працювати з тим, на кого вкажуть українці.

Можна зробити висновок, що Україна опиниться у безпосередньому геополітичному центрі світу, але буде незалежна в процесі формування своєї позиції. На жаль, скоріше за все такий процес відбувається не через сильну українську позицію в економічному і політичних планах, а як раз навпаки – і Росія, і Європа, і США втомились від України і її незрозумілих проблем.

Тимошенко наздоганяє Януковича?


Ще однією важливою подією тижня є рейтинги, які відображають ситуацію на кінець травня. Цього тижня Київський міжнародний інститут соціології презентував своє дослідження, яке показало цікаві результати.

Зокрема дуже перебільшеними виявились заяви про захмарне зростання рейтингу Януковича, навіть навпаки, результати КМІСу показали падіння прихильності до лідера опозиції на 2,5%, а це більше ніж статистична похибка, а тому це дуже важливо.

Також результати дослідження КМІС показали дві важливі тенденції: по-перше, зупинку падіння рейтингу діючого прем’єр-міністра, а по-друге, стабілізацію рейтингу Арсенія Яценюка.

Варто відмітити те, що не дивлячись на економічні негаразди, Юлія Володимирівна, за результатами дослідження КМІС, майже наздогнала лідера опозиції. Можна зробити висновок, що Янукович врешті решт поплатився за свою пасивність навесні, але...

Хай там як, результати травня вже не настільки важливі, особливо після історії з коаліцією. Процес переговорів, кулуарність цього процесу, остаточна відмова від союзу – ось, що дійсно може кардинально змінити розташування сил, тому з нетерпінням очікуємо на результати соціологічних досліджень за червень.

Другий тиждень літа виявився дійсно літнім і «гарячим» на політичні події. Зрив коаліції, відставка посла Росії, історія з розрахунками за газ – все це події глобального масштабу, які безперечно справлять свій вплив на подальший розвиток нашої держави, підсумували експерти.

Петро Журавель


Переглядів: 761 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz