Актуально аналітичний портал
П`ятниця, 26.04.2024, 07:36
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Червень » 9 » Стабілізація чи узурпація?
Стабілізація чи узурпація?
19:42
Провідні українські політологи та експерти проаналізували можливі наслідки утворення коаліції у складі Блоку Юлії Тимошенко та Партії Регіонів.

Утворення мегакоаліції – основна тема останнього тижня і звичайно вона не могла пройти повз увагу експертного середовища. Провідні українські політологи 4 червня зібралися за круглим столом в «Укрінформі» для того, щоб прояснити ситуацію. Експерти, насамперед, намагалися пояснити, що ж таке ця велика коаліція і до чого вона може призвести.

Цілком зрозуміло, що єдиного підходу до цієї проблеми не знайти, не знайшли його і учасники круглого столу, але кожен захищаючи свою позицію погодився з тим, що «істина не належить нікому».

В розгляді цього питання експертна спільнота розділилася на три табори: апологети мегакоаліції (їх можна назвати «реформаторами»), її супротивники (так би мовити «консерватори») та фахівці, які вважають зміни доцільними, але мають цілий ряд зауважень, зокрема до форми здійснення цих змін. Кожний з цих таборів наводив цілком слушні аргументи на свою користь, але зі сторони здалось, що вони не справляють жодного ефекту на опонентів.

«В черговий раз все вийшло по-українські»

Голова Інституту національних інтересів пан Рябухін, виступив в якості обвинувача ідеї об’єднання БЮТ та Партії Регіонів. На думку експерта таке об’єднання позбавлене будь-якої ідейної наповненості і назвав процес переговорів «кулуарними домовленостями чотирьох олігархів», яких саме правда не уточнив. 

Проте з іншої сторони, пан Рябухін визнав факт не завершеності конституційної реформи, яку почали 2004 року і наголосив, що за умови утворення мегакоаліції і початку внесення змін до Конституції почнеться другий етап цього конституційного процесу, який напрошується вже давно.

Продовжуючи обговорення, політолог Анатолій Луценко зазначив: «Про необхідність консолідації і створення правил гри, говорили вже давно і не вбачали в цьому нічого поганого». Експерт відмітив, що вже давно очікувався певний публічний договір між найсильнішими політичними силами, який підтверджував їхнє об’єднання для забезпечення стабільності в період економічної кризи. Відповідно сам процес створення широкої коаліції та можливі конституційні реформи, які вона може запропонувати давно очікувані суспільством.

Проте, «в черговий раз все вийшло по-українські» - так директор GMT Group прокоментував переговорний процес. Особисто його обурює не сама ідея коаліції чи об’єднання нібито не сумісного, а, насамперед, кулуарність того, що відбувається під час переговорів щодо створення мегакоаліції.

До речі, це одна з основних претензій, з якою так чи інакше погодились всі експерти круглого столу. Їхнє обурення цілком зрозуміле – відбувається створення, формування та організація глобальної політичної платформи, а жоден політолог не запрошений до цього процесу. Крім образи професійності українських політологів, експертна спільнота закидає «переговорщикам» недостатню обізнаність в тонкостях таких процесів, про які, натомість політологи, пишуть книги. 

Дійсно дивно, проте, хто сказав, що під час ведення переговорів не відбуваються консультації з політичними аналітиками? Можливо про них ніхто не знає, а самі фахівці відмовчуються для конспірації проекту. Хай там як, але знов таки, ця невідомість ще раз підтверджує кулуарність, яка недопустима в речах такого рівня важливості.

«Пробна куля»

Цікавий варіант розвитку подій висловив Олександр Палій, політичний експерт зазначив: «це все демагогія». Олександр Карасьов навіть додав, що «хочеться вірити, що все це в останній момент скасують». Цими висловами політологи намагалися підкреслити ймовірність того, що процес формування мегакоаліції та внесення змін до Конституції – не більше ніж чутки. Скоріше навіть, не просто чутки, а так звана «пробна куля», яку запустили політтехнологи БЮТ та ПР для зондування електорального поля перед виборами.

Всі ці розмови про мегакоаліцію тільки для того, щоб провести спостереження за громадською думкою та поведінкою опонентів. Саме для цього створення союзу БЮТ та Партії Регіонів набуло таких реалістичних форм. 

З точки зору політтехнологій – це геніальна афера, в позитивному значенні слова. По-перше, експерти провідних політичних сил отримують безцінну інформацію реального виборчого ядра (адже вірний виборець підтримає свого лідера за будь-яких умов). По-друге, стають абсолютно зрозумілими дії опонентів. По-третє, відмову від мегакоаліції, завжди можна перетворити на вірність ідеалам і цим в черговий раз підняти свій рейтинг, а політичних опонентів в черговий раз виставити популістами та панікерами, яких ні в якому разі не можна підпускати до влади. Як кажуть, одним пострілом двох або навіть трьох зайців.

Коаліція – це не шлюб

Чітку позицію симпатика об’єднання БЮТ та Партії Регіонів зайняв Борис Безпалий. Фахівець не без гумору зазначив, що коаліція «це не шлюб якщо це треба, то чому б ні». І справді, якщо мегакоаліція зможе нарешті дати спокій Україні і політики нарешті почнуть працювати над подоланням економічно кризи, то суспільство сприйме навіть об’єднання Нашої України і комуністів.

Пан Безпалий наголосив на тому, що створення широкої коаліції ще не означає зміни конституції і перетворення України на парламентську державу. Мегакоаліція цілком може залишитися технічним елементом, який необхідний для того, щоб досягти певні визначені цілі. Крім того, експерт наголосив, що не розуміє піднятого шуму навколо загрози узурпації влади та ледве не впровадження авторитарних способів управління державою, на думку пана Безпалого, це абсурд, адже широка коаліція – це об’єднання, як мінімум, двох сильних та амбітних лідерів, які ні в якому разі не дадуть один одному забагато свободи. «Політичні кроки ділять на популярні та непопулярні, а треба ділити на корисні і некорисні» - підсумував експерт.

Якось об’єднати дискусію спробував президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, який відмітив благородність задуму, але критично поставився до форм його здійснення. За словами експерта, така кулуарність не може свідчити про дійсно антикризові цілі творців мегакоаліції. Хоча прийняття конституції і є прерогативою Верховної Ради і аж ніяк не в компетенції референдумів, але суспільне обговорення обов’язково має бути складовою частиною таких глобальних змін.

Підсумовуючи, слід наголосити, що експертне середовище політологів наголосило, що в державі дійсно потрібно наводити порядок, необхідно розробити правила політичної гри та вже нарешті привести конституційну реформу до завершеного вигляду, бо через її недолугість вся система влади, а отже і всі інші сфери життєдіяльності держави знаходяться у підвищеному стані, що не може сприяти повноцінному розвитку України в політичному плані.

Саме політична складова є базовою і, відповідно, впливає на всі інші сфери життя, які через неї вест час страждають і гальмують свій розвиток.


Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua


Переглядів: 632 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz