Актуально аналітичний портал
Вівторок, 23.04.2024, 19:27
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Червень » 4 » Третина українців не здогадується про економічну кризу
Третина українців не здогадується про економічну кризу
13:00
2 червня «ФОМ-Україна» презентувала результати травневого соціологічного дослідження на суспільно-політичну проблематику. Опитування стосувалось основних сфер життя держави та кожного громадянина, основними проблемами, які були розглянуті стали довіра до політиків, вплив економічної кризи та ,звичайно, електоральні уподобання громадян.

Три лідери!

Цілком доцільно почати з теми виборів. Українці вже давно живуть в стані перманентної передвиборчої кампанії, тому питання, які стосуються виборів вже стали звичними, але все рівно зачіпають, як кажуть, «за живе». На питання «Чи підтримуєте Ви проведення позачергових виборів народних депутатів до Верховної Ради, одночасно з виборами президента» 45,2% опитаних відповіли позитивно, натомість 30,1% зреагували негативно. Таке розшарування говорить про дві основні панівні тенденції в українському суспільстві, між якими розривається простий українець – бажання цілковитих змін та бажання стабільності та спокою. Нажаль, ці речі, на даний момент, в Україні не сумісні.

Переходячи до безпосередніх передвиборчих смаків, треба відзначити, що дійсно якісних змін не відбулось – травень відверта копія всієї іншої весни, за винятком призупинення росту рейтингу Арсенія Яценюка. 

На запитання: «Якщо б вибори відбулись 24 травня, то за яку партію або блок Ви проголосували?» 11,4% респондентів відповіли, що взагалі не брали би участі в голосуванні, а 10,2% не зважались на чітку відповідь. Такі результати є добрим знаком для тих, хто відстає від своїх безпосередніх опонентів, таких, як не дивно, не багато. Насамперед, ця одна п’ята населення – це потенційний виборець Блоку Юлії Тимошенко, який хоч і повільно, але втрачає через економічні негаразди, та «Блоку Ющенка» або Нашої України (чи якось ще по іншому), бо лідер цієї партії – президент, і також, як ніяк, відповідальний за економіку, відповідно навіть його мізерний рейтинг страждає від кризи. 

З іншої сторони така величезна кількість тих, що не обрала фаворита псують картину Партії Регіонів, яка вже активно мобілізує всі свої сили і концентрує їх навколо переконаного «ядра» виборців, яке в них, до речі, найбільше, порівняно з усіма іншими політичними силами. Крім ПР, ці 21,4 відсотки не дають спокійно спати політтехнологам Арсенія Петровича, які в сподіваннях на 25 жовтня вже розрахували зріст та закріплення його рейтингу як раз за рахунок цього, поки що вільного, електорального поля.

Як би там не було, але перше місце бере Партія Регіонів з 24,7%, друге місце посідає Блок Юлії Тимошенко з 15,8% (до речі, рейтинг БЮТ за останній місяць виріс на 1,5%), останнє місце на п’єдесталі дісталось політичній силі з одним політиком – Блок Арсенія Яценюка отримав 8,8% (цей результат яскраво ілюструє, наскільки важливою в українській політиці є особистість лідера). Комуністи набирають 4%, Блок Литвина 2,7%, ВО «Свобода» 2,6%, всі інші брати до уваги, поки що, сенсу немає.

Продовжуючи тему виборів, «ФОМ-Україна» запитала в респондентів, за кого вони проголосували б на президентських виборах, якщо ті б відбулись 24 травня. В цьому рейтингу місця розподілились аналогічно з парламентськими уподобаннями – перше місце займає Віктор Федорович з 26,6%, на другому місці Юлія Володимирівна з 16,2%, на третьому Арсеній Петрович з 12,8%. Всім іншим президентська посада може тільки снитися, зокрема і діючому президенту, який отримав підтримку в 1,9% голосів опитаних і це не дивно, бо за даними цього ж дослідження, дії Віктора Ющенка, на його посаді, не схвалюють 86,4 відсотки опитаних.

Якщо поглянути на ці результати, то можна з цілковитою впевненістю заявити, що нічого нового вони не кажуть, а й надалі показують загальні тенденції розвитку, серед яких, насамперед, слід виділити призупинення «зльоту» рейтингу Арсенія Яценюка і поступове скорочення відриву Тимошенко від Януковича. Звичайно історія не розуміє питання «якщо?», але все рівно цікаво, що б було з рейтингом Януковича і Партії Регіонів, якщо б в період економічної кризи при владі були саме вони?

Надзвичайно важливим питанням, в організаційному плані, є дата виборів, яка турбує самих виборців не менше за політиків, бо саме їм прийдеться відвідувати передвиборчі дільниці і робити це не на державних мерседесах, а пішки. Тому цілком зрозуміло, що прості українці відносно негативно поставились до перенесення дати виборів з жовтня – 40% зазначили, що не схвалюють таке рішення Конституційного Суду. Крім того, 46,1% опитаних наголосили, що жовтень 2009 року – це найбільш правильна дата для чергових президентських виборів, натомість всього 20,8% висловились за січень 2010.

Економічна криза не зачепила 30% українців

Наступним блоком питань, який «ФОМ-Україна» поставила респондентам стосувався економічної сфери і кризових явищ. Насамперед, слід наголосити, що 30% опитаних зазначили, що криза на них ніяк не вплинула. Ця третина населення невипадкова цифра, такі дані вже не вперше підтверджують соціологічні дослідження Фонду громадської думки, відзначив генеральний директор «ФОМ-Україна» Олександр Бухалов.

Все ж таки інші дві третини українців криза зачепила. 45,3% зазначили, що вони були змушені скоротити свої витрати, 19,1 відсоткам респондентів затримали заробітну платню, а 14,8 її взагалі зменшили. При цьому найбільшою загрозою в майбутньому українці назвали ріст цін на продукти (70,8%), втрату роботи (40,4%), боргові зобов’язання (34,8%).

Оцінюючи роботу влади, можна відмітити позитивну динаміку у ставленні громадян до дій уряду по виходу з кризи. Так впевнених в тому, що ситуація буде погіршуватись залишилось всього 34,6%, хоча у лютому таких було 61,1%. Крім того, на 6,5% зменшилось тих, хто не схвалює дії прем’єра та міністрів у діяльності по боротьбі з кризовими явищами, натомість більш ніж на 2% побільшало оптимістів, які вважають, що Кабінет Міністрів рухається у правильному напрямку.

Насамкінець доцільно навести результати дослідження, яке репрезентує сподівання українців щодо виходу з кризи. Найбільше надіються на появу нових людей в керівництві держави (49,1%), також вважають за доцільне об’єднання держав у боротьбі з кризою (26,5%), крім того, 24,1% повністю покладають на уряд України, а 22% на появу нових технологій.

Росія, Луценко та «однорукі бандити»!

Останній блок питань, включав в себе як традиційні питання, які ставлять собі за мету дізнатися геополітичні симпатії українців, так і дві найгучніші події травня – події у Франкфурті та «розборки» з гральним бізнесом.

Кохання українців до північного сусіда не має кордонів – крім того, що на Євробаченні «десятку» поставили, так ще й 67,7% громадян України позитивно відносяться до Російської федерації, негативно всього 9,3% і це не дивлячись на те, що в лютому 2009 року третина населення Росії зазначила, що відноситься до України негативно.

Хай там як, але 22,2% українців вважають, що насамперед керівництво держави повинно орієнтуватись на зближення виключно з Моквою. За таку ж співпрацю, але вже з Брюсселем та Вашингтоном виступають всього 3,6%. 37,8 відсотків опитаних наголосили, що «дружити» потрібно з обома і в однаковій мірі.

Щодо подій, які сталися з міністром внутрішніх справ, респонденти виявилися солідарними – 60,6% зазначили, що підтримують відставку Луценка, якої, до речі, так і не сталося. 76,6% відзначили, що жоден політик, з яким сталося подібне, після такого не має права займати високі державні посади.

Насамкінець, респонденти відповіли на запитання, які стосуються грального бізнесу. Тільки 2 відсотки зі 100 вважають, що з цим не існує жодних проблем, при цьому 73,9% взагалі не грають в азартні ігри, тобто ті, що залишились, є гравцями і при цьому, свідомо визнають свою залежність, та те, що вона спричиняє проблемні ситуації в їхньому житті.

Найбільшими загрозами назвали вироблення залежності у неповнолітніх (61,3%), розвал сімей через пристрасть до азартних ігор (46%) та поширення злочинності (43,6%).

86,6% респондентів повністю підтримують ініціативу уряду винести ігрові заклади за межі міст.


Петро Журавель
Переглядів: 692 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz