Актуально аналітичний портал
Субота, 20.04.2024, 10:56
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Червень » 3 » Президента притисли до стінки?
Президента притисли до стінки?
14:19
Все ж таки сталось? Коаліція, в яку так мало вірили (і автор не виключення), майже створена. Якщо вірити авторитетній Українській Правді, вже навіть поділені міністерські посади і не виключено, що існують домовленості щодо корегування дій в економічній сфері, тобто в бізнес стосунках, а не в сфері боротьби з кризою, якщо про це хтось подумав.

Так, ця дитина Тимошенко і Януковича вже майже сперлася на дві ноги, але все не так просто. Всі забули про президента і вважають, що Віктор Андрійович занадто інтелігентний щоб цьому зарадити. Це велика помилка, Ющенко – політичний труп, в цьому вже давно всі переконані, всі, окрім нього самого. Діючий глава держави досі вірить в те, що зможе залишитись на своїй посаді, але у випадку конституційних змін – шансів не залишається остаточно.

План №1

Всі мрії Ющенка гинуть у нього на очах і він просто впаде в апатію? Ні, ні і ще раз ні. Президент буде активно діяти і в цьому не може бути сумнівів. Спочатку Ющенко пригрозив, що в разі створення «мегакоаліції» піде у відставку і це нібито зумовить юридичний колапс, який зупинить процес утворення нової коаліції. 

Якщо чесно, дуже складний і можна навіть сказати нездійсненний план. Така відставка, скоріше схожа на політичне самогубство опонента «ширки», яке тільки прискорить процес. Можливо, якщо б щось подібне відбувалось в Англії чи Сполучених Штатах, то тоді був би сенс над цим замислюватись, але ми ж живемо в Україні! Відставка президента тільки допоможе біло-сердечним та біло-голубим зробити те, що вони задумали і сумління за долю і відчайдушний крок Віктора Андрійовича хвилюватиме їх в останню чергу.

Яскраво це підтверджують заяви представників обох політичних сил. Зокрема, права рука леді Ю і в партії, і в уряді – Олександр Турчинов, не без гумору, зазначив, що якщо президент має бажання подати у відставку, то немає жодних проблем, всі його зрозуміють і не будуть заважати. 

В такому ж дусі прокоментував погрози Віктора Андрійовича регіонал Нестор Шуфрич: «Щодо написання ним заяви про відставку, то я не думаю, що Україні так пощастить, що він піде достроково» і додав «З іншого боку, це навряд чи зупинить ті процеси, які повинні забезпечити прозору та відповідальну систему влади і мінімізувати кризу. Навіть, якщо Ющенко напише заяву і оприлюднить її у парламенті, то вже заради цього дані процеси треба було почати» - цитує пана Нестора Українська Правда.

Апгрейд плану №1

Трохи охолонувши і відійшовши від тяжкого авіаперельоту з Ватикану, безвихідність такого підходу зрозумів і діючий гарант. Саме тому, план дій був дещо переглянутий, і до власної відставки Ющенко додав дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Такий розвиток подій вже більш занепокоїв бютівців та регіоналів, які зовсім не палають бажанням втрачати депутатські місця, особливо через, якийсь там порятунок, якоїсь там держави, від якоїсь там економічної кризи. Звичайно, вирішуються зовсім не ці завдання, але в принципі ця складова також там наявна.

Цей маленький страх можна було помітити в коментарях депутата від БЮТ Сергій Міщенка, який закликав до пришвидшення роботи над коаліційними договорами через протидію ним зі сторони Банкової. Зокрема, депутат наголосив: «до мене надійшла інформація про те, що вже заготовлено, якщо коаліцію буде створено, у Секретаріаті Президента два проекти указів: перший указ про позачергові парламентські вибори, а друга - про президентські» - цитує представника Блоку Юлії Тимошенко УНІАН. Доволі цікава цитата, яка говорить про дві речі: по-перше, секретаріату президента треба подумати над безпекою внутрішньої інформації, а по-друге, депутати дійсно стурбовані активністю Віктора Андрійовича.

Останню тезу підтверджують заяви представника другої половини «мегакоаліції» - першого заступника голови фракції Партії Регіонів Олександра Єфремова. Коментуючи інформацію про вже підготовлені укази Єфремов не став заперечувати можливість таких подій, а отже це можливо. Крім того, він апелював до того, що такі дії президента не будуть сприйняті суспільством – відверто слабкий аргумент. Крім посмішки він нічого не викликає. Схвалення населення – це вже далеко не найголовніше, що існує в політичному житті Ющенка та й всіх інших українських політиків.

Бій на всіх фронтах

Паралельно до цих подій, Віктор Андрійович заявив пресі: «Я веду перемовини, щоб консолідувати фракцію Наша Україна – Народна самооборона. Спочатку поставити м’які цілі – давайте консолідуємось для того, щоб просто не допустити розвитку такого сценарію через конституційний заколот, а потім будемо формувати вже більш засадничі речі». Президент веде боротьбу на всіх фронтах.

В додаток до цього, «придворний» політолог Ющенка, тобто добре всім відомий Вадим Карасьов вже встигнув дати прес-конференцію, на якій доволі ґрунтовно пояснив в чому не правильність коаліції БЮТ та Партії Регіонів, порівнявши створення «ширки» з монополізацію економічного простору, яким вже давно займаються українські олігархи, які, до речі, спонсорують і тих й інших і третіх.

Після таких систематизованих і чітких дій з Банкової можливість створення великої коаліції знову здається примарним, адже цілком зрозуміло, що Ющенко піде на все. І ось в такій ситуації, коли свою легітимність може втратити і президент і Верховна Рада, першочергову роль буде відігравати Конституційний Суд, який і вирішить хто правий, а хто ні. Очевидно, що весь цей процес затягнеться і настане час президентських виборів.

До цієї знаменної дати відбутися може все. Може відновитись рейтинг Ющенка, може ще більше зрости рейтинг Яценюка, але перш за все, якщо справа дійде до президентських виборів, то про яку дружбу між Тимошенко та Януковичем можна говорити?

Так чи притисли президента до стінки? Як на мене – ні. Як кажуть, є ще порох в порохівницях.


Петро Журавель
Переглядів: 649 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz