Актуально аналітичний портал
Субота, 27.04.2024, 06:26
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Червень » 1 » Так чи має Яценюк шанси?
Так чи має Яценюк шанси?
10:19
Вічне питання…

Вже досить давно склався чіткий та міцний тандем двох основних кандидатів на президентську посаду. Саме цей тандем впевнено перемагає в соціологічних опитуваннях та залишає всіх інших далеко за своїми могутніми спинами, але чи буде так і надалі?

Після окреслення своїх президентських амбіцій паном Яценюком, його прикладом почали керуватися й низка інших більш-менш впливових, але однозначно відомих політиків – Гриценко, Тигіпко, Богословська… 

Не виключено, що таких «нових» кожного тижня буде з’являтися все більше і більше. Відповідно постає питання: чи не поступиться могутній тандем Тимошенко-Янукович при такій кількості відносно молодих і амбітних конкурентів?

Відповідь на це питання спробували дати Андрій Єрмолаєв та Євген Мінченко на прес-конференції «Думка українських громадян про політику і політиків», що була присвячена презентації результатів досліджень Центру «Софія», яка пройшла 28 травня в столиці.

Однозначної відповіді на питання хто ж стане президентом очікувати не доводиться аж до остаточного підрахування голосів, але, як відзначив пан Єрмолаєв, на теперішній момент є чітка тенденція при розподілі електоральних симпатій. Експерт назвав цю тенденцію «режимом очікування змін» - рейтинг стрімко падає у всіх і у кожного, навіть у лідерів перегонів.

Арсеній Петрович і горстка «нових»

Така ситуація говорить про запит на «нову» опозицію. Під «новою» вже не слід розуміти Яценюка, він вже далеко не «новий». Суспільство висловлює чітке бажання побачити реальну альтернативу всім існуючим кандидатам.

Директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв пояснив такий запит реальною політичною ситуацією в нашій державі. Експерт наголосив на тому, що на даний момент існує трійка номінальних лідерів – Тимошенко, Ющенко, Янукович, а на їхньому фоні існує трійка лідерів електоральних – Тимошенко, Янукович, Яценюк. 

При цьому Арсеній Петрович відіграє роль віддзеркалення Ющенка 2004-2005 років, коли в нього вірили і на нього сподівалися. «Яценюк – це умовний символ «нових» політиків, він досі політик в лапках» - зазначив Андрій Єрмолаєв.

Продовжуючи тему президентських потенцій пана Арсенія слід відзначити, що результати дослідження Центру «Софія» показують, що хоча екс-спікер і має дійсно високий рейтинг і тримає його вже доволі довго, але цей рейтинг не є результатом його безпосередньої діяльності, це скоріше результат того очікування змін, які накопилися в суспільстві. Експерти щодо цієї ситуації сходяться на думці, що Арсеній Петрович своєчасно опинився в потрібному місці.

Якщо проводити військові паралелі, то цілком логічно назвати президентську кампанію Арсенія Петровича катапультою – з самого початку дуже потужно і енергійно (поштовхом в даному випадку стали величезні інвестиції), але як відомо будь-що коли-небудь падає через закони природи, якщо немає крил, так буде і з рейтингом пана Арсенія.

Таке падіння цілком логічне, адже як зазначив Андрій Єрмолаєв: «…рано чи пізно настане момент стагнації, якщо нічого не зміниться. Яценюк не має електорального ядра – люди йому симпатизують, але не розуміють його».

Тигіпко, Богословська та Кличко

Основною помилкою Арсенія Петровича експерти називають відсутність змістовного наповнення, адже те, що зробило свою справу в 2004 з Ющенко вже не працює в 2009 з Яценюком. Проте, ці огріхи можуть оминути і таким чином зіштовхнути з трону когось з «могутнього тандему» інші «нові» кандидати. Насамперед до таких відносять Сергій Тигіпка та Інну Богословську.

Щодо першого цілком доцільно висловився запрошений експерт з Москви Євген Мінченко. Він зазначив, що противагою для Януковича і Тимошенко міг стати саме пан Сергій, але його старт виявився передчасним, він здійснив фатальну помилку Яценюка – увійшов у політичні перегони без чіткої програми дій. Цим самим він «розтрачує ефект новизни», який у випадку Арсенія Петровича зіграв одну з головних скрипок.

Інна Богословська – не технічний кандидат. «Це дуже амбітна людина» - саме так прокоментував пан Єрмолаєв вступ у президентські перегони екс-регіоналки. Шанси Інни Германівни на президентський пост експерти оцінюють як примарні, але чому б не спробувати?

Ще одним потенційним кандидатом є пан Кличко. До «презедентів» його записав гість з Москви Євген Мінченко. Можливо це перший дзвоник, який нам вказує на новий несподіваний поворот в цій президентській кампанії.

Підсумовуючи сказане, експерти наголосили, що основним завданням «нових» є другий тур, адже сам він стане війною антирейтингів, тобто голосуванням за менше зло, а рівень антирейтингу в кожного з «нових» в рази менший, аніж у Януковича і Тимошенко.


Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua
Переглядів: 640 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz