Актуально аналітичний портал
П`ятниця, 29.03.2024, 06:34
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Травень » 21 » Українці Молдови на боці комуністів
Українці Молдови на боці комуністів
12:42

Представники української громади Молдови розповіли про свої політичні уподобання, відношення до них зі сторони влади, а також про взаємозв’язки з українцями Придністров’я. Все це, вони зробили на круглому столі «Відносини Україна – Молдова: перспективи співпраці та виклики сьогодення», який був організований Групою стратегічних та безпекових студій та Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика на початку травня в столиці.

 

Такий круглий стіл не є випадковим, адже наближається 20-річчя заснування українського громадського руху в Молдові. Як відзначила Галина Рогова, яка є головою товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, історія української діаспори в Молдові нелегка. Як приклад, важкої долі українців, пані Галина згадала події більш ніж десятирічної давнини, коли ще за першого демократичного уряду, всіх українців було витіснено з керівних посад по всій державі.

 

Агресивна, можна навіть сказати ворожа, політика перших незалежних керівників Молдови, не стала причиною асиміляції та деградації діаспори. Українська громада може похвалитися серйозним рівнем співробітництва з українськими громадськими організаціями, особливо в культурно-соціальні та освітній сферах, наголосила пані Рогова.

 

Був створений Інститут міжетнічних відносин, який очолив українець – професор Попович. При інституті була організована Координаційна рада, яка відповідала за свободу національного розвитку та зв’язки з державою, на жаль, на сьогодні, діяльність Ради паралізована, через її повну залежність від діючої влади.

 

Не можна не згадати, що за історію української громади, вона неодноразово видавала різноманітну періодику, але, як це часто буває, через байдужість рідної держави, це видавництво не було довготривалим. На теперішній момент в Молдові діє дві україномовні радіопередачі, зазначила Галина Рогова.

 

Як не дивно, відносини між українцями натягнуті не тільки в самій Україні, але й поза її межами. Стосунки між українцями Молдови і Придністров’я, або як кажуть «правого» та «лівого» берегу зумовлені політикою Кишинева та невизнаної республіки. З однієї сторони це дивує, але з іншого боку важко залишатися в дружніх стосунках з громадянином «ворожої» держави. В даному випадку більш активну позицію має займати Київ, який повинен ілюструвати першість національної єдності над державною, відмітив представник Центру міжетнічних досліджень Ігор Пивовар.
 
Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua
Переглядів: 604 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz