Актуально аналітичний портал
Четвер, 28.03.2024, 21:42
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Травень » 19 » Луценко, Конституційний суд та Партія Регіонів
Луценко, Конституційний суд та Партія Регіонів
23:06

15 травня відбулась чергова прес-конференція «Підсумки політичного тижня в оцінках політологів й експертів» у рамках спільного проекту аналітичного центру «Відкрита політика» й агентства «Інтерфакс-Україна». На яку, цього тижня, були запрошені президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, соціолог компанії Research and Branding Group Євген Копатько, політолог Віктор Небоженко та директор GMT Group Анатолій Луценко. Шановні експерти з задоволенням поділилися власними думками щодо політичних подій, які мали місце минулого тижня.

 

Тема «№ 1» або «Що сталось у Франкфурті?»

 

Очевидно, що темою «№ 1» впродовж другого тижня травня була «справа Луценка». Після постанови і відсторонення міністра внутрішніх справ залишаються тільки два варіанти розвитку подій. По-перше, голосування за відставку Луценка і його зняття, але воно ставить під сумнів саме існування коаліції, відповідно розпад коаліції стає реальним.

 

Другим варіантом розвитку подій і значно більш ймовірним є утворення слідчої комісії, яка буде дуже прискіпливо і дуже довго досліджувати ситуацію і врешті решт про неї забудуть. Останній шлях збереже коаліцію, але безсумнівно потягне за собою значні іміджеві втрати і чергове падіння авторитету нашої держави в очах європейців, підсумував президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов.

 

З іншого боку підійшов до цієї проблеми директор GMT Group Анатолій Луценко, який наголосив на тому, що необхідно сприймати ситуацію з його тезкою по прізвищу «по людські» через те, що «українців сприймають як «третій сорт» і тут важко не погодитися з експертом.

 

Як би там не було, чи винен український міністр, чи винен німецький митник, Луценко дав привід Партії Регіонів для того, щоб блокувати трибуну і в повну використати той іміджевий негатив, який вже дуже давно накопичувався на особі пана Юрія. Крім того, горезвісний випадок у Франкфурті дав привід кремлівським політологам «розкручувати» нову тему про «непотрібність» України на Заході, плоди цієї діяльності стануть відчутними тільки через певний час, підсумував Віктор Небоженко.

 

25 жовтня відміняється!

 

Не менш важливим, але дещо менш поміченим пройшло оголошення вироку Конституційного суду щодо дати проведення президентських виборів. Як відомо – 25 жовтня відміняється. З цього приводу, першочерговим питанням стає нова дата. Експерти сходяться на думці, що скоріше за все це буде середина січня, хоча у Верховній Раді є «гарячі» голови, які не проти провести голосування перед новорічними святами.

 

Перенесення дати виборів – це надзвичайно серйозна подія, адже, як відзначив соціолог компанії Research and Branding Group Євген Копатько, тепер всі політичні сили переглянуть свої виборчі стратегії через призму проведення передвиборчої агітації восени та взимку, тобто в холодну погоду, очевидно, що це автоматично позбавляє політтехнологів можливості активно використовувати маніфестації на відкритому повітрі.

 

Як зазначив директор GMT Group Анатолій Луценко, саме рішення Конституційного суду примусило Партію Регіонів розблокувати трибуну і взятися до роботи, адже нова дата виборів – це основа побудови будь-якої політтехнології і передвиборча агітація перед президентськими виборами не є виключенням, очевидно, що для регіоналів дане питання є надважливим, бо мало хто сумнівається, що представник цієї партії буде брати участь в цих президентських перегонах.

 

Крім того, Анатолій Луценко наголосив, що перенесення виборів на більш пізній строк, це в своєму роді подарунок для Януковича і Тимошенко, через те, що динаміка прогресу рейтингу Арсенія Яценюка його політтехнологами була розрахована як раз на те, щоб досягти пік восени, так воно і відбудеться, після чого інтенсивність рейтингу відчутно зменшиться.

 

Щодо Яценюка, також слід додати, що експерти доволі критично оцінюють роботу його іміджмейкерів, які роблять з «файного хлопця в окулярах зі скрипкою» невідомо що. Як відзначив Віктор Небоженко, образ Яценюка – це архетип і гантелі з татуюванями до нього зовсім не пасують.

 

У когось криза, а у когось вибори...

 

Ще однією темою прес-конференції цього тижня стало остаточне поховання надій на мегакоаліцію. Цей союз, міг нарешті подарувати Україні, хоч якусь стабільність, але як видно з дій Партії Регіонів, вона вже вступила в активну фазу виборчого процесу, відповідно сподіватися на допомогу в спільній діяльності на благо держави з боку регіоналів не має сенсу.

 

Експерти відзначили цікавий соціальний феномен, після травневих свят, українці все менше жаліються на економічну кризу. Причин цього декілька, насамперед це пауза в інформаційному «залякуванні», по-друге це проходження населенням процесу соціальної адаптації до кризового стану. І по-третє, як наголосив президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, після травневих свят можна відзначити не значні, але позитивні зрушення в економічній сфері. Розпочався процес зменшення безробіття, потроху відновлюється промислове виробництво, отриманий новий транш від Міжнародного валютного фонду.

 

Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 664 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz