Актуально аналітичний портал
Четвер, 25.04.2024, 06:43
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Березень » 12 » Економічна ситуація не дає приводів для оптимізму
Економічна ситуація не дає приводів для оптимізму
23:42

Директор Центру соціальних досліджень Андрій Єрмолаєв, виконавчий директор міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко, а також директор Інституту вивчення Росії Андрій Блінов презентували власне бачення виходу з економічної кризи на круглому столі «Економічна ситуація в Україні: тенденції й прогнози», який провів на початку цього тижня медіа-холдинг «Главред-Медіа».

 

Експерти акцентували свою увагу на двох аспектах кризових явищ, які так б’ють по українцям останні півроку: на політичному та економічному. Цілком очевидно, що українська криза унікальна, навіть за абсолютної специфічності світових фінансових негараздів.

 

Теперішня українська ситуація має дві складові частини: по-перше, це криза фінансових інструментів, а по-друге, це штучно створені проблеми для української економіки, на які раніше, за часів стрімкого розвитку, ніхто не звертав уваги, відмітив Андрій Єрмолаєв.

 

Без кредитів не вижити

 

Експерти зійшлися на думці, що для порятунку українських промисловців і загалом української економіки необхідні кредити. Співпраця з Міжнародним валютним фондом та іншими подібними організаціями неминуча, бо, як відмітив виконавчий директор міжнародного Фонду Блейзера Олег Устинко, кредити приватних організацій або фінансово сильних корпорацій неймовірно дорогі і через це абсолютно нерентабельні.

 

Основною умовою, якою мають керуватися вітчизняні посадовці при процесі займу грошей, є термін погашення кредиту. Він має складати щонайменш два з половиною роки, адже раніше Україна просто не вийде на рівень розвитку, який давав би їй можливості вчасно розплатитися, відмітив Андрій Блінов.

 

Відродження старого кохання?

 

Ведучи мову про останні політичні домовленості лідерів держави, експерти відверто іронізували з того пафосу, який був роздутий з їхніх переговорів. Зокрема, директор Центру соціальних досліджень Андрій Єрмолаєв наголосив на тому, що координування діяльності владних структур задля виходу з кризи, про що домовились президент, прем’єр-міністр та спікер у п’ятницю на минулому тижні, є їхнім конституційним обов’язком, тобто керівники держави просто почали виконувати головний закон держави.

 

Ті заяви, які були зроблені минулого тижня насправді не несуть жодного практичного навантаження, адже не було презентовано спільної програми дій. Якщо б це було зроблено, то тоді дійсно можна було б вести мову про консенсус у владі, відмітив Андрій Єрмолаєв.

 

Директор Інституту вивчення Росії Андрій Блінов, щодо п’ятничних переговорів керівників держави відмітив, що своїми подальшими заявами, вони підтвердили факт відсутності антикризової програми до цього часу. Олег Устенко додав, що пошук налагодження комунікації між головними політичними гравцями говорить про негайну необхідність залучення кредитів МВФ, яке не розуміє сенсу розбіжностей поглядів українських посадовців.

 

Аналізуючи дані події з політологічного погляду, Андрій Єрмолаєв відмітив, що президент та прем’єр зрозуміли той факт, що через їхній конфлікт рейтинги тануть у обох і відповідно поповнюють скарбничку номінальної опозиції. Така ситуація не на руку ані Ющенку, ані Тимошенко.

 

Час можливостей!

 

Не дивлячись на всю складність ситуації, криза – це час можливостей і Україна не виняток. Як зазначив пан Блінов, географічне положення української держави, навіть за часів кризи, нікуди не дінеться  і залишиться надзвичайно вигідним. Експерт закликав якнайкраще скористатися даною ситуацією і негайно провести ряд реформ, які б зробили нашу вітчизну можливо не раєм, але б принаймні більш-менш інвестиційно привабливою.

 

Для Європи наша ненька вже давно перестала бути ласим шматком, який дуже хочеться забрати собі, особливо стан справ змінився з економічними негараздами, які охопили «старий світ». Контакт Європи і Росії з кожною хвилиною стає все більш тісним і задля його покращення Брюссель без роздумів пожертвує Україною. Як відмітив А. Єрмолаєв: «…нас вже передали або подарували…».

 

Експерт наголосив, що потрібно забути ще недавні мрії, коли інтеграція в Європу і вступ до НАТО та ЄС здавався вже майже вирішеною справою. Українська еліта у геополітичній «великій грі» не суб’єкт, а на жаль об’єкт і тому єдиним шляхом для виходу з цього тупика є самостійний розвиток, без оглядки на схід або захід.

 

Підсумовуючи все сказане, Андрій Єрмолаєв, Олег Устенко та Андрій Блінов наголосили, що негайно необхідно здійснити давно потрібні, але ще нездійснені реформи, які мали б покращити бізнесовий та інвестиційний клімат. До таких безпосередньо належить ліквідація бар’єрів для малого та середнього бізнесу, врегулювання соціальних виплат, зменшення витрат на забезпечення державних структур, особливо забезпечених посадовців, тобто депутатів.

 

Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua

 

Переглядів: 642 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz