Актуально аналітичний портал
Середа, 24.04.2024, 19:36
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Лютий » 24 » 91% українців не підтримують дії президента
91% українців не підтримують дії президента
11:06

"ФГД Україна" провела чергове дослідження з серії всеукраїнських опитувань громадської думки щодо довіри чи недовіри до провідних політиків і політичних інститутів нашої держави.

 

В даному опитуванні перед респондентами були представлені питання з трьох блоків: перший з них стосувався політичної ситуації в Україні, другий – економічної кризи та її впливу. Третій блок містив питання, які стосувалися нещодавньої «газової війни».

 

90,7% респондентів не схвалюють діяльність Віктора Ющенка

 

В першому блоці питань у респондентів насамперед запитали: «Скажіть, кому з цих політиків ви довіряєте/недовіряєте?». Даний рейтинг розраховується за принципом балансу – позитивний він тоді, коли рівень довіри вищий за недовіру і навпаки.

 

Баланс довіри/недовіри до основних політичних особистостей України, тобто Тимошенко та Януковича, завжди коливається біля нульової позначки, адже прихильники одного політика недовіряють іншому. Так сталося й цього разу, але всі показники перевершив президент, йому довіряють 2,3% респондентів, а не довіряють 40,8%, тобто його баланс складає -38,5. Ніхто і близько не досяг рівня Віктора Андрійовича.

 

Президент продовжив бити рекорди. На питання: «Ви особисто схвалюєте чи не схвалюєте дії Віктора Ющенко на посту президента України?» 90,7% опитаних відповіли, що не схвалюють! Такий рівень недовіри не мав жоден політик за всю історію існування держави.

 

При порівнянні ефективності діяльності президента та прем’єр-міністра, Юлія Володимирівна далеко випереджає пана Ющенка. На питання: «Як ви особисто вважаєте, чиї дії – президента чи прем’єр-міністра – в більшій мірі сприяють стабілізації політичної та економічної ситуації в Україні?» 31,3% віддали перевагу Тимошенко, в той час, коли Віктор Андрійович спромігся набрати тільки 6%. 16, 9% опитаних впевнені, що покращенню сприяють дії обох посадовців, а у 43,7% питання викликало труднощі.

 

Також, в першому блоці було запитано: «Незалежно від ваших особистих політичних уподобань, хто з перерахованих українських політиків володіє найбільш вираженими лідерськими якостями, краще за всіх зможе об’єднати навколо себе народ України для боротьби з наслідками світової фінансової кризи?». Перше місце зайняла Ю.Тимошенко з 20,5%, президент отримав 1,5%.

 

На фоні подій, які відбулись з гривнею, досить актуальним є питання щодо схвалення або засудження відставки В.Стельмаха з посади Голови Національного Банку. Відозву постанови про призначення схвалили 43,2% респондентів, засудили 15,5%, важко було відповісти 41,4% опитаних.

 

Економічна криза! - Де?!

 

Економічна криза набирає оберти..., але де підтвердження того, що це дійсно так? 57,1% наголосили на тому, що з ними не відбулось нічого екстраординарного і вони живуть, як жили. Правда, 20,3% та 14,3% респондентів затримали та зменшили зарплатню відповідно, але далеко не факт, що такі дії роботодавців зумовлені кризою і відповідно вони є чесними перед своїми підлеглими, але це вже зовсім інша розмова.

 

Натомість фактом є те, що українці нажахані й їх вже верне від новин про кризу. На питання: «Яких наслідків фінансово-економічної кризи ви особисто боїтесь більш за все?» 76% відповіли, що бояться росту цін, по 38,1% не хочуть втратити роботу та побачити знецінену гривню і як не дивно 28,3 відсотки бояться зросту рівня злочинності.

 

Крім того, 43,6% опитаних зазначили, що не збираються брати участь в будь-яких акціях протесту. Висновок очевидний – не все так погано, як здається. Якщо криза вже прийшла, то з народом ще нічого поганого не відбувається, а отже та паніка, яка зараз існує, надумана та штучна.

 

Тимошенко – лідер в президентських перегонах

 

Чергове дослідження підтверджує тенденцію відповідно до якої лідерства Тимошенко на майбутніх президентських виборах беззаперечне. В цьому соціологічному дослідженні, як і в багатьох інших, перший тур виграє Віктор Янукович.

 

Робить він це з 20,4 відсотками голосів, але відірвався голова Опозиційного уряду від діючого прем’єр-міністра менше ніж на три проценти (в першому турі Тимошенко має підтримку в 17,5%), а це говорить про те, що Юлія Володимирівна спокійно та граційно випереджає свого основного конкурента в другому турі.

 

За діючого президента готові проголосувати 1,9% респондентів. До п’ятірки лідерів також увійшли Арсеній Яценюк – 10,1%, Петро Симоненко – 4,7% та Володимир Литвин – 3,7%.

 

У «газовій війні» винен Ющенко

 

Згадуючи останні події, які стосувалися Росії, було поставлено питання: «Як ви гадаєте, хто з політиків та керівників двох країн в першу чергу несе відповідальність за виникнення газового конфлікту між Україною та Росією?». Першу сходинку посів діючий президент України, якого винним назвали 29,7% опитаних. 20 відсотків наголосили на тому, що винні всі та в однаковій мірі, замикає п’єдестал прем’єр-міністр Росії В.Путін.

 

Після «газової війни» доволі цікавим є відношення українців до Росії та росіян до України. 21,8% українців бажають бачити у руля своєї держави політиків, які орієнтуються в першу чергу на зближення виключно з Росією, їх підтримують 21,2%, які впевнені, що мають керувати посадовці, які спрямовані скоріше на зближення з Росією, аніж з Європою. Натомість, тільки 3,9% опитаних вважають за потрібне підтримувати тих політичних діячів, які виступають за контакт виключно з Європою.

 

Крім того, 62,3% відносяться до Росії позитивно, байдужі 18,1% , негативно 16,3%. В Російській федерації ситуація кардинально інша: позитивно до України відносяться 29%, негативно 30%, байдуже 35 відсоткам опитаних росіян. Як бачимо, українці люблять Росію більше, аніж північні сусіди нашу неньку.

 

 

Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 595 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz