Актуально аналітичний портал
Четвер, 25.04.2024, 21:53
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2009 » Лютий » 13 » В світі активно переслідують християн
В світі активно переслідують християн
20:59

В світі активно переслідують християн

 

Українські релігієзнавці розповіли про вітчизняні проблеми, які зачіпають релігійну царину. Зробили вони це 11 лютого на прес-конференції Української асоціації релігійної свободи "Релігійна свобода у світі й в Україні. Підсумки 2008 року". Кваліфіковану оцінку релігійної ситуації в державі та в світі дали голова Держкомітету у справах національностей і релігій Олександр Саган та президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський.

 

Християн активно переслідують

 

Ведучи мову про світові події Віктор Єленський, насамперед відмітив, що ситуація з релігійною свободою на планеті за останній рік не покращилась. Переважна більшість людей в світі живуть в умовах релігійного переслідування, зокрема більш за все від цього страждають, як не дивно, представники найбільш розповсюдженої релігії, тобто християни.

 

Президент Української асоціації релігійної свободи зазначив, що існують три види релігійних переслідувань. Перш за все, це сваволя в тоталітарних державах, зокрема в Північній Кореї, Китаї та Судані.

 

Другим видом переслідування є дискримінація на законодавчому рівні. До речі, дві республіки колишнього СРСР, а саме Казахстан та Киргистан, входять до списку держав, які в законах закріпили релігійну ворожнечу.

 

Крім цього, іноді влада банально не може приборкати релігійну боротьбу, яка виникає без будь-якого політичного чи зовнішнього впливу. На жаль, такий вид релігійного переслідування розповсюджений ледве не у всіх державах світу, особливо на побутовому рівні.

 

У кожного свій патріархат

 

Починаючи з 1970-тих, а саме з 1979 року, тобто після ісламської революції в Ірані, релігія набуває відчутної політичної ваги, зауважив В. Єленський. Все більше політиків включають питання, які стосуються релігійних вірувань в передвиборчі обіцянки та у власну програму дій після приходу до влади. Чітко цей процес можна спостерігати в Україні, наприклад Янукович з Ющенко принципова ходять до церков різного патріархату.

 

Майбутнє християнства в Ефіопії та Уганді

 

Якщо казати про тенденції розвитку релігій у світі, то потрібно відмітити, що християнство переміщається на південь, так зокрема підраховано, що до 2050 року Китай, Ефіопія та Уганда ввійдуть в топ-5 найбільших християнських держав планети.

 

Інші релігії схильні до інших змін, зокрема індуїзм позбавляється такої характерної риси, як толерантність, а буддизм набуває статусу глобальної релігії, підсумував керівник Української асоціації релігійної свободи.

 

Україна – зразок релігійної толерантності

 

Ведучи мову про Україну, потрібно відмітити, що в нашій державі майже відсутнє релігійне переслідування. Майже, тому що на побутовому рівні можливо абсолютно будь-яке непорозуміння. Так на 1 січня 2009 року в Україні нараховувалось 34.465 релігійних організацій, які представляють 55 релігійних напрямків.

 

На початок цього року в Україні функціонувало 432 монастирі, 85 духовних центрів та 22.437 молитовні споруди, тобто церкви та храми. На вищезазначену дату, було зареєстровано 377 газет та журналів. На служінні в релігійній сфері було задіяно майже 30 тисяч чоловік.

 

Голова Держкомітету у справах національностей і релігій Олександр Саган відмітив, що у сфері релігійного служіння проявляється тенденція до гендерної рівності, яка в основному зумовлена поширенням протестантства.

 

Насамперед, Україна – православна, 51% віруючих – ортодокси. Всі інші значно поступаються, але О. Саган відмітив, що відчутно збільшується кількість протестантів. Крім християн, в Україні широко представлені мусульмани та іудеї, які мають 535 та 295 зареєстрованих релігійних організацій. В 2008 році 7.846 іноземців приїхали в Україну з виключно релігійною метою.

 

Насамкінець, учасники прес-конференції наголосили, що релігійна сфера – це дуже тонка матерія, в якій немає одностайної та на сто процентів вірної позиції, тим самим керівник Держкомітету у справах національностей і релігій закликав до релігійної терпимості та взаєморозуміння.

 

Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 559 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 1
1 Afanasik  
0
Бывают в жизни огорченья [url=http://www.tater.ru] wink [/url]
Но это не тот случай [url=http://www.nortikut.ru] happy [/url]

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz