Актуально аналітичний портал
Понеділок, 13.05.2024, 03:33
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Грудень » 22 » Немає газу, грошей і совісті...
Немає газу, грошей і совісті...
16:59

Що робити з боргом за газ, чому він утворився і де ті гроші, які мали бути сплачені Росії? Це три основні питання на які намагалися відповісти експерти та політики на прес-конференції «Як уникнути "газової війни" між Україною й Росією?», яка пройшла 15 грудня у Києві.

 

«Чорна діра» для грошей

 

Найперше в чому зійшлись експерти, так це у винуватцеві українських проблем – НАК «Нафтогаз України».

 

Директор центру енергетичних досліджень К.Бородін відзначив, що «Нафтогаз» назвати якось по іншому, аніж «чорною дірою» для бюджетних коштів, доволі важко. Згідно дослідження центру, який представляв експерт, надпланові доходи Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна» склали 21 млрд. гривень, при цьому був передбачений дефіцит у 8 млрд. одиниць національної валюти, які до речі мали бути і були покриті державою. При цьому всьому маємо борг перед Росією!

 

Те, що цей борг справжній вже ніхто не заперечує, але чому він утворився – питання риторичне, точніше таке на яке відповіді немає. За одним зі звітів «Нафтогазу» заключення одного з договорів обійшлося в більш ніж півтора мільйони гривень, зазначив К.Бородін. Якщо такі гроші витрачати на чорнила і папір, то звичайно їх не залишиться на газ.

 

Директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін відмітив, що НАК «Нафтогаз Україна» як структура має величезні функціональні проблеми. Зокрема до таких експерт відніс різницю цін на газ для споживача – одна ціна, якщо він споживає паливо безпосередньо і зовсім інша, якщо через тепло.

 

Дивує сам юридичний статус «Нафтогазу». З однієї сторони – це акціонерна компанія, а з іншої – частина структури виконавчої влади, відзначила Інна Богословська. Правда зовсім не зрозуміло чому пані Богословська на це нарікає, адже сама біля 5 років була радником Національної акціонерної компанії і як Інна Германівна зізналась – вона є експертом в енергетичній сфері.

 

Якщо згадати про відношення уряду до «Нафтогазу», то не можна сказати, що з нього вимагають більше ніж він може дати, навіть навпаки. З 8 млрд. гривень податків, які він заплатив цього року, йому було повернено 5,8. Крім цього всього «Нафтогазу» постійно надають дотації та відстрочки, до того ж паливо, яке організація імпортує, не проходить через митницю, відзначив К.Бородін. Доволі достатньо поблажок, щоб не нарікати на нерозуміння, небажання співпрацювати чи тиск зі сторони уряду.

 

Фірташ і Ко

 

Експерти приділили багато уваги питанню посередників при перепродажу газу. На жаль економічна доцільність цих структур так і залишилась таємницею, жодний учасник прес-конференції не пояснив причини і зиск з їх створення. Навіть якщо користь й є, як стверджує Інна Богословська, зовсім не зрозуміло чому посередницькі організації приватні, а не державні. На фоні незрозумілої ролі цієї ланки у транспортуванні газу, дії теперішнього уряду по її скасуванню виглядають доволі логічно.

 

«Посередники Україні не вигідні – в наступному році їх не буде. Питання можна вважати вирішеним» – підсумував директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.

 

Що робить?

 

Ведучи мову про вирішення ситуації, гість з Росії – директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко, виділив три можливі варіанти виплати боргу. По-перше, Росія може заплатити наперед за послуги транзиту і з цих грошей отримати заборгованість, одним словом Газпром не проти перекласти гроші з однієї кишені, навіть не в іншу, а в ту ж саму.

 

Другий варіант – це передача російській стороні української газотранспортної системи. Благо, що на даний момент зараз саме нинішній уряд, бо якщо б був інший, могло б статися непоправне.

 

Щодо другого варіанту виходу з ситуації В.Саприкін відмітив, що ідея консорціуму доживає останні дні. По-перше умови його створення не розроблені та не прораховані, а по-друге в Україні існує закон, який забороняє подібні дії з об’єктами, від яких залежить національна безпека, а газотранспортна система саме такою і є.

 

Третій варіант, який виділив Євген Мінченко – прямий вихід Газпрому на український ринок. Тобто пряма продажа споживачу, але як це зробити при незалежному газотранспортуванні не ясно.

 

50$ чи 320$

 

При відповіді на питання: «Яка ж все таки буде конкретна ціна на газ в наступному році», – експерти чітко не відповіли. В україно-російських газових відносинах не існує економічної формули. Будь-які цифри – це лише прогноз, а не вирахувана ціна, зазначив директор центру енергетичних досліджень К.Бородін.

 

Інна Германівна Богословська підтвердила думку експерта і підсумувала, що ціна на газ для України завжди була «політичною» і на пряму залежала і залежить від проросійських або антиросійських настроїв у владі, залежно від них ціна може йти або в плюс або в мінус. Така політика може призвести навіть до того, що газ Україні Газпром буде продавати дорожче, аніж Європі.

 

Не все так погано...

 

Такої ситуації можна уникнути, якщо притримуватись меморандуму Тимошенко-Путін, згідно якого передбачений поступовий перехід на ринкові ціни, зазначив директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко.

 

Не можна сказати, що все вже занадто погано і усюди повна безвихідь. Оптимізму надає прогноз економічних експертів на наступний рік. Економісти передбачають неминуче зниження потреб у газі і відповідно виникнення проблем з його збутом. Причиною такого процесу є світова економічна криза, яка примушує економити всіх і усюди. Такий розвиток подій скоріше за все зробить Газпром більш лояльним до своїх клієнтів, зокрема і до України – підсумував директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.

 

Петро Журавель, спеціально для aktualno.at.ua
Переглядів: 626 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz