Актуально аналітичний портал
Неділя, 05.05.2024, 13:52
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Листопад » 20 » Нова політична сила Яценюка
Нова політична сила Яценюка
23:20

Одним з найбільш обговорюваних інформаційних приводів минулого тижня стало бажання екс-спікера Яценюка створити нову політичну партію. Очевидно, що Україна чекає на зміни, але чи вдасться Арсенію Петровичу зробити дійсно якісний проект?

 

А чи справді шанси є?

 

Чесно кажучи, шанси політично сили Яценюка вийти в конкуренти основним політичним гравцям не такі вже й великі. Українські політологи у приватних розмовах відзначають, що пан Арсеній, після своєї відставки, перестав виглядати вигідною інвестицією у людей, які готові вкладати гроші у нові політичні проекти.

 

Звичайно звучить це дуже цинічно, але такі реалії сьогоднішньої української політики. Гроші – це її невід’ємний елемент. Без цього ресурсу не можливо не тільки здійснювати нечесні виборчі операції, які безсумнівно в Україні поширені, а й банально донести до людей про своє існування і свої плани.

 

Нові, нікому невідомі політики

 

Крім того, як зазначив Арсеній Петрович в його партії будуть абсолютно нові люди. «У першу чергу – це ті люди, які не були раніше в політиці. У першій п'ятірці і першій десятці ви не побачите тих, кого ви бачите кожен день на телевізійних екранах» - заявив екс-спікер.

 

Як зазначив директор Агенції моделювання ситуацій В.Бала на прес-конференції «Російський фактор в українській політиці: зміна пріоритетів, прагматизм нової еліти влади» – нові політичні сили не можуть виникнути на пустому місці. Політика – це публічна діяльність, люди не будуть голосувати за невідомих особистостей, тому нові політичні проекти не зможуть прийти до влади найближчим часом, адже вони мають себе проявити публічно.

 

Тому не зовсім зрозуміло, чому Яценюк вирішив бути єдиною відомою особою у своїй майбутній політичній силі. Можливо це прорахований PR хід, адже з усією не любов’ю громадян до чогось «нового» запит на нові обличчя в суспільстві беззаперечний.

 

Третє місце!

 

Крім того, шанси партії пана Арсенія вже зараз реалізуються. За останнім дослідження Інституту соціології НАН України, яке були репрезентовані завідувачем відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України Олександром Вишняком на прес-конференції «Соціально-політична ситуація в Україні та її динаміка», вже є люди які готові голосувати за Яценюка.

 

За політичну силу останнього спікера вже зараз, до створення власне партії, готові проголосувати 2,3% респондентів. Правда потенції Яценюка як кандидата в президенти значно більші – в жовтні за нього готові були віддати голоси 6,7% опитаних. З цим показником він вийшов на третє місце після Януковича і Тимошенко.

 

Проте Арсеній Петрович чітко заявив, що ще не страждає президентськими амбіціями, які так популярні серед українських політиків. Це підтверджують його слова, які він сказав в ефірі 5 каналу: «Я думаю, гідних без мене є дуже багато на наступні президентські вибори. Тому про це взагалі рано говорити». Рано, а не неможна.

 

Звичайно потенціал Яценюка дуже великий, але як відмітив О.Вишняк не потрібно його перебільшувати. Рейтинг в 6,7% і третє місце за популярністю в значній мірі зробила гучна відставка. Після звільнення з посади голови Верховної Ради пан Арсеній може залишитись не просто без грошей потенційних і вже існуючих інвесторів, а поза інформаційними потоками. Після цього Яценюку буде не те що важко примножувати зароблений рейтинг, а просто його втримати.

 

Нове – добре забуте старе?

 

Постає питання: а чи насправді нова партія буде новою? Яценюк вже назвав терміни її створення – один місяць, назвав напрямок її ідеології – ліберальний, таке враження, що вже все готове. Створення політичної сили – непростий комплексний процес, одна реєстрація це ціла пригода.

 

Не виключений той варіант, що політична сила Яценюка – це спроба реанімувати пропрезидентську Нашу Україну, яка активно йде у небуття. На запитання в якому форматі нова партія піде на вибори, Арсеній Петрович не дав чіткої відповіді, тобто не виключив варіанту блокування з кимсь іншим: «Ми побачимо, залежно від того, як буде розвиватися ситуація».

 

Влиття «нової крові» в особі політичної сили Яценюка в НУ може надати їй значного приросту популярності. Крім того, такий варіант пояснює невідомих і нових політиків, яких Арсеній Петрович бажає включити до своєї партії. У разі блокування, факт їхньої присутності буде відігравати відчутний позитив, а самі вони зовсім необов’язково можуть бути на «прохідних» місцях.

 

Звичайно не хотілось би щоб такий перспективний політик виконував чисто технічну роль, але можливо все. Як Яценюк не одноразово відмічав, він не вважає Ющенка ініціатором своєї відставки і зберігає з главою держави тісні політичні зв’язки: «Я не хочу вірити в те, що Віктор Ющенко хотів відставки голови Верховної Ради, а тим більше, що він давав таку команду... Мені приємно зазначити, що ми були чесні один перед одним у всіх наших відносинах. Мені здається, що я не зрадив ні Ющенка, ні Нашу Україну, ні БЮТ, ні прем'єр-міністра, ні той демократичний табір, який у нас був».

 

 

Журавель Петро, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 635 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz