Актуально аналітичний портал
Четвер, 02.05.2024, 07:04
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Листопад » 18 » Спільна мета зникла?
Спільна мета зникла?
00:28

Вівторок – остаточний кінець відставки Яценюка, але водночас це початок нової парламентської епопеї. Головне завдання на вівторок – вибори спікера. Як заявив поки що головуючий у Верховній Раді пан Лавринович, якщо спікера буде обрано, то після приймуться за прийняття законів.

 

Ключова фігура при прийнятті законів

 

Такий активний підхід до законотворчої діяльності не може не тішити, нарешті ВРУ згадала про свою основну функцію. Проте, на жаль, далеко не факт, що Рада за неї візьметься. Також Лавринович відзначив, що якщо народні обранці не зійдуться на одній кандидатурі буде об’явлена перерва, а так скоріше за все і станеться.

 

Перерва – це адекватний результат необрання спікера, адже не треба забувати, що голова Верховної Ради не просто керує процесом прийняття законів, це може робити і віце-спікер, а насамперед підписує прийнятті закони, які без його підпису не мають ані сили, ані сенсу.

 

Кого не візьми - авторитет

 

Новий спікер – це загадка. Спільні інтереси тих сил, які голосували за відставку Яценюка закінчилися на його відставці. Далі, як завжди, кожен потягнув ковдру на себе. Абсолютно у кожного власні інтереси, а вирішальною при вирішенні цих інтересів стає посада голови парламенту.

 

Головні кандидати на цю посаду відзначаються значним авторитетом серед народних депутатів. При всій інтелектуальній потузі і здатності до активної робочої діяльності пан Яценюк як раз не відзначався авторитетом. Чесно кажучи багато хто з народних обранців відверто відносились до нього як до хлопця.

 

Нові кандидати натомість можливо не мають такого новаторського вектору, але здатні заспокоїти і примусити депутатів працювати. Кого не візьми – авторитетна особистість, що Литвин, що Мартинюк. Про Плюща взагалі нічого й говорити, це людина, яку слухають і до якої прислухаються, важко уявити, що за головування Плюща хтось дозволив би собі щось огидне, а зараз можемо спостерігати це вдосталь.

 

Є велике сподівання, що спікеріада не затягнеться. Складається враження, що самі політики в цьому не зацікавлені. Зокрема, депутати дійсно йдуть на консультації і намагаються знайти консенсус. Крім того, президент взявся за народних обранців і ще раз закликав їх до розв’язання цього питання, нагадавши ще раз про світову економічну кризу.

 

Посада спікера може вирішити багато в сучасній політичній ситуації. При обранні Литвина можна буде вести мову про утворення нової коаліції, це очевидно – за обрання литвинівці будуть змушені заплатити своїм приєднанням до БЮТ та НУНС, але в цьому, до речі, не має нічого надприродного, фракція діє у своїх інтересах і навіть в чомусь виражає інтереси своїх виборців, а таке рідко зустрічається в сучасному парламенті.

 

Пряме президентське правління за прем’єра Балоги

 

Цікавою є кандидатура Плюща. Якщо вдасться домовитись і вибрати Плюща, то Україну ймовірно очікує доволі нестандартний результат. Як зазначив директор Агентства моделювання ситуацій В.Бала дана кандидатура вигідна насамперед президенту і його секретаріату, тобто Балозі, крім того в цьому можуть бути зацікавлені сили з Партії Регіонів.

 

За такого розвитку подій експерт не виключає переформатування уряду і обрання нового прем’єр-міністра, яким зокрема може стати Балога.

 

Потрібно відзначити те, що українські експерти сходяться на думці, що за затягнення виборів спікера Верховна Рада може остаточно втрати свої політичні потенції, за такого результату можливе введення прямого президентського правління. Такий розвиток подій не є найбільш правдоподібним, до того ж Ющенко проводить консультації з приводу обрання нового спікера і складається враження, що він в цьому зацікавлений, але кожний варіант має право на існування.

 

Крім того, зрозуміло, що Верховна Рада має певний рівень самозбереження і депутати не настільки заідеологізовані і ненавидять один одного щоб не домовитись у вирішальний момент, але поки є спроможність кожен буде гнути свою лінію.

 

Блок Тимошенко працює на PR

 

Не можна не відмітити, що в цій ситуації гідно виглядає БЮТ. Ніхто з Блоку Тимошенко (крім депутата, який вже давно розірвав зв’язки з фракцією, а просто обраний від неї) не голосували за відставку Яценюка. Красиво би виглядав і НУНС, але Єдиний Центр як завжди створює позитивний імідж своїй фракції.

 

Крім того Кириленко з БЮТ (не плутати з Кириленком з НУНС) чітко заявив, що його політична сила не буде виставляти свою кандидатуру на місце голову парламенту. Ні в якому разі не можна казати, що БЮТ – це єдина партія, яка бажає стабільності в країні і через це діє собі на шкоду і терпить.

 

Ні, ні в якому разі. Скоріше за все Блок Тимошенко зрозумів, що великих дивідендів від місця спікера не доб’єшся, а рейтинг на цьому підправити можна, що фракція і зробила. Звичайно не відомо як воно було, але доволі схоже на те.

 

Журавель Петро, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 621 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz