Актуально аналітичний портал
Неділя, 05.05.2024, 13:49
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Листопад » 14 » Знову нічого конкретного
Знову нічого конкретного
00:10

Естонія – це зовсім не натяк?

 

Ось вже в шосте пройшли консультації Україна-НАТО на високому рівні. Цього разу це дійство відбувалося у Естонії – паралелі на перший погляд очевидні, але тільки на перший погляд. Естонія доволі схожа за своєю історією на Україну і можна було вважати проведення консультацій саме в Талліні натяком, але результати і сам процес консультацій цих очікувань не виправдав.

 

Україна та Естонія дійсно подібні, але певно прибалти вже далеко пішли, настільки далеко, що нам навіть не видно. Проте не можна не відмітити тепле і позитивне ставлення естонської влади до українців. Зокрема президент Естонії Хендрік Ільвес під час однієї зі своїх промов заявив: «Той факт, що Україна сьогодні тут серед міністрів оборони НАТО повинен переконати кожного у важливості ролі України в європейській безпеці. Ми ніколи не залишимо демократичну Україну тому, що вона – невід’ємна опора архітектури європейської безпеки».

 

Таке позитивне ставлення до України не може не надихати, але не треба забувати, що Естонія – це майже «братська» держава з якою Україна прожила доволі довгий вік в одному державному утворенні. Якщо б таке сказала дуже висока посадова особа з Німеччини або Франції – це б означало набагато більше.

 

Досягнення і огріхи на шляху до Альянсу

 

Генеральний секретар Альянсу Яап де Хооп Схеффер був більш спокійний у своїх заявах. Зокрема він допустив, що Плану дій щодо членства в НАТО Україна може не отримати і в грудні, але знов таки це не означає, що Україна не отримає ПДЧ ніколи.

 

Яап де Хооп Схеффер ще раз наголосив, що для НАТО першочерговим є відношення українського суспільства до Альянсу. Популярність лозунгів на кшталт «НАТО хуже Гестапо» не може надихати до активної співпраці. Генсек Альянсу відзначив: «Виключно український народ буде вирішувати, яким шляхом він хоче, що йшла його країна в сфері безпеки».

 

Не дивлячись на все це Яап де Хооп Схеффер високо оцінив роль України у миротворчій діяльності. Зокрема крім стандартних подяк українським контингентам у різних «гарячих» точках планети, генеральний секретар відмітив значну роль українського авіабудування і в принципі української авіапромисловості у забезпеченні миру у світі.

 

Цікавим є те, що політична криза в Україні зовсім не лякає європейців, принаймні вони так кажуть. Генсек Альянсу нещодавню бійку у парламенті взагалі назвав демократичним процесом. Звичайно це приємно чути, але таку заяву скоріше треба трактувати так, що в України в оборонному сенсі є більш вагомі проблеми, аніж політична криза.

 

Єхануров обіцяє і застерігає

 

На всі поради і вимоги натовських генералів наш Міністр оборони відповідав подякою та усмішкою. Цим Єхануров не обмежився і крім обіцянок виправитись і рости надалі зазначив, що Україна в небезпеці.

 

Небезпека звичайно відходить від Росії. Складається враження, що Росія – це один з основних чинників української сторони при перемовинах з НАТО щодо вступу в нього. Міністр оборони відзначив: «На сьогодні твердження проте, що Україна в середньостроковій перспективі не має загроз територіальної цілісності і суверенітету, вже не відповідає дійсності».

 

Пан Єхануров згадав про випадки сепаратизму на території України, на погляд українського міністра вони були активізовані подіями на Кавказі і не можна виключати, що вони можуть розвиватися в подібному руслі.

 

Також Міністр оборони згадав про систему глобальної оборони, яка була запропонована Росією. На думку міністра вона не відповідає сьогоднішнім реаліям через те, що розрахована на США, ЄС і Росії. Тим самим ця система виключає зі сфери своєї дії багато демократичних держав, зокрема і Україну.

 

Насамкінець Єхануров пообіцяв прислухатись до почутих зауважень і пропозицій і зазначив, що українська армія буде розвиватися і надалі у визначеному руслі.
 
Журавель Петро, спеціально для aktualno.at.ua
Переглядів: 595 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz