Актуально аналітичний портал
Четвер, 02.05.2024, 20:33
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Листопад » 11 » Україна знову розділена
Україна знову розділена
23:58

Україну знову можна поділити на захід і на схід. Проте тепер ситуація не політична, а економічна. Як зазначив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан на своїй прес-конференції «Економічна криза в Україні: погляд з різних боків», світова криза дуже неоднаково впливає на економіку регіонів України та їхнє населення.

 

Згідно дослідження Національного інституту стратегічних досліджень, яке було проведене в Києві, Донецьку та Львові, світова криза вплинула на українців по різному.

 

Звичайно очевидним є те, що підприємства сходу та центральної України більш інтегровані в світову фінансову систему ніж західні. Крім того відомо, що особливі проблеми виникли у металургії – центром якої є схід. Причини абсолютно зрозумілі, але цікавим моментом є прогрес невдоволення політичними процесами з прогресом економічної нестабільності, піраміда Маслоу у дії.

 

Всі різні, але всі – українці

 

Але українці, і в Африці – українці. І в Києві, і у Донецьку, і у Львові бояться одного й того ж самого. Найперше, що занепокоїло громадян – це підвищення цін і зниження або чутки про зниження заробітної плати. Далі в рейтингу – страхи перед безробіттям і втратою заощаджень.

 

Вплив кризи зі сходу на захід показовий. Рейтинг довіри уряду падає як раз у географічній пропорції. Якщо у Донецьку вважають, що уряд відповідальний за кризу і погане з нею бореться, то у Львові вірять, що уряд кризу пом’якшує і відповідно без дій уряду було б ще гірше.

 

«Український парадокс» – приємне минуле

 

Крім того у Львові досі вірять в «український парадокс» - це світовий феномен, який ми могли спостерігати останніми роками в Україні. Зміст цього явища в тому, що при перманентній політичній кризі відбуваються позитивні зрушення в економіці.

 

В Києві і Донецьку на «український парадокс» вже не розраховують і тому більшість населення переконані в тому, що економічну кризу ні в якому разі не вирішити без розв’язання кризи політичної.

 

До всього цього на сході та центральній Україні збільшилась кількість прихильників політичного консенсусу. Донецьк і Київ зрозуміють тих людей, яких обрали до парламенту, якщо вони в певній мірі відмовляться від ідеологічних переконань і будуть співпрацювати з ідеологічними опонентами заради порятунку економіки. Львівський електорат не схильний пробачати зраду ідеології.

 

Вищесказане дає їжу для роздумів над ймовірною коаліцією у Верховній Раді. Схід і Захід – це електоральна житниця Партії Регіонів та БЮТ, відповідно їхня коаліція в принципі можлива, але БЮТ має значну частину виборців і на Заході чи згодна буде вона їх віддати комусь іншому, зокрема пропрезидентській силі?

 

Наша Україна, єдина надія якої – Захід, після коаліції з ПР себе поховає і це очевидно. Якщо ж говорити про Литвина і комуністів, можна відзначити, що це політичні сили, особливо Литвин, які можуть себе знайти в багатьох форматах парламентської коаліції, зокрема завдячуючи сталому електорату, який не занадто прив’язаний до географічного критерію, у випадку з Блоком Литвина зовсім не прив’язаний.

 

Боротьба з кризою відчутно запізнилась

 

Підсумовуючи експерт відзначив, що диспропорції в українській економіці накопичувались вже доволі давно, зокрема можна згадати про очевидне переважання підвищення заробітної плати над підвищенням продуктивності праці.

 

Ю.Рубан відзначив, що уряд хоч і застосовував попереджувальні дії, вони були спрямовані не в тому напрямку, а скоріше навіть уряд застосовував не ті методи. Зокрема ігнорувалась необхідність бездефіцитного бюджету, врешті решт на цю необхідність звернули увагу, але всім відомо, що зробили це лише через вимогу міжнародних кредиторів.

 

Економічна криза не могла не вплинути на політичну ситуацію в державі. Експерт відмітив, що рейтинг довіри до головних політичних гравців стабільний в певних визначених межах, але все надалі більше прогресує недовіра до політиків і влади в цілому.

 

Журавель Петро, спеціально для aktualno.at.ua

Переглядів: 565 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz