Актуально аналітичний портал
Понеділок, 29.04.2024, 07:55
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Жовтень » 29 » Тимошенко і Янукович найсильніші політичні фігури
Тимошенко і Янукович найсильніші політичні фігури
12:29

Згідно нещодавнього опитування Центру Разумкова в Україні відбувається подальша поляризація політичного простору, в якому і надалі закріплюється БЮТ з Тимошенко і Партія Регіонів з Януковичем. Президент зі своєю політично силою остаточно відходить на задній план.

 

На прес-конференції, яка відбулася 28 жовтня Центр Разумкова представив результати дослідження «Думка громадян України про владу, політиків, ситуацію в країні». Відповідно до представленої інформації можна констатувати, що на майбутніх парламентських виборах вимальовуються два чіткі лідери – БЮТ і ПР, які уходять у значний відрив від усіх інших політичних сил.

 

Серед так званої «другої хвилі» потрапити в парламент шанси зберігають всі. Процентне співвідношення представництва знов таки залишається тим же, що і зараз, тобто ще раз постає питання доцільності нових перевиборів.

 

Цікавою є ситуація з «Нашою Україною», ця політична сила відчутно збільшує свій електорат за умови присутності у списку Арсенія Яценюка, відповідно можна зробити висновок, що якщо пан Яценюк не створить власний політичний проект, він остання «надія і опора» пропрезидентської сили.

 

Заступник генерального директора Центру Разумкова В.Чалий зазначив, що дата позачергових виборів до парламенту – це одне з найскладніших питань за даної політичної ситуації. Визначити цю дату науковим шляхом практично не можливо, відповідно дата виборів буде результатом політичного консенсусу.

 

Відношення до політиків

 

В.Чалий констатував, що в суспільстві склалися три категорії людей за їхнім відношенням до політиків. Третина населення віддано підтримують конкретну силу або політика, тобто третина населення України – це електоральна база основних політичних сил.

 

Чверть суспільства зневірилась як у конкретних політичних особистостях так і у політичних силах, 35% певною мірою підтримують ту чи іншу силу, а 36% ту чи іншу особистість, але якщо з’являться кращі, то вони будуть голосувати саме за них. Відповідно останні дві категорії населення – це база для нових політичних проектів.

 

При відповіді на питання «Які чинники важливі для вас в політичній силі» 60% відповіли, що для них важлива послідовність. Практичні дії та досвід важливі для 50% опитаних, особистість лідера в політичному проекті важлива для 49% респондентів.

 

Директор соціологічної служби Центру Разумкова А. Биченко зазначив, що особистість лідера настільки важлива через те, що партії позбавлені відповідальності, а особистість – уособлення відповідальності перед населенням і перед кожним громадянином.

 

Прагматизм, рішучість, відповідність обіцянок діям – це основні пріоритети, які зараз присутні в суспільній думці і яким мають відповідати нові політичні проекти, якщо бажають бути успішними.

 

Нові політичні проекти вже можна очікувати за нового політичного циклу, тобто після президентських виборів. Зокрема на появу нових проектів впливає політична криза, яка є каталізатором політичного процесу і яка пришвидшує розвиток політичної системи.

 

Підтримка теперішніх політиків

 

Теперішніх політиків підтримує менше половини опитаних. Сама погана ситуація у президента, його не підтримують три чверті опитаних і відповідно населення України.

 

Серед лідерів за підтримки діяльності серед населення є знову два лідери – Тимошенко і Янукович, але не можна казати, що це дійсно підтримка, бо більше половини опитаних не підтримує нікого.

 

За лідерами розташувався А.Яценюк, який за показником довіри у населення обігнав всіх членів своєї партії. Разом з президентом в аутсайдерах пан Балога, якому не довіряють близько трьох чвертей респондентів.

 

Президентська «трійка»

 

А. Биченко відзначив, що за умови проведення президентських виборів, які є ще більш гіпотетичними ніж парламентські знов матимемо двох лідерів.

 

Теперішнього президента вже не можна вважати реальним кандидатом на президентство. Відповідно вже не можна вести мову про президентську «трійку», про що можна було говорити ще у цьому році, регрес президента на очі.

 

Петро Журавель

Переглядів: 561 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz