Актуально аналітичний портал
Субота, 20.04.2024, 08:52
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Серпень » 19 » Погляди українських політологів щодо СНД розділилися
Погляди українських політологів щодо СНД розділилися
12:15

Після відомих подій в Південній Осетії Михайло Саакашвілі заявив, що Грузія залишає СНД і закликає Україну та інші країни співдружності зробити так само, погляди українських політологів щодо цього заклику розділилися.

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський відзначає низьку ефективність діяльності даної організації, проте не вважає за необхідне зовсім ставити на ній хрест: «Практика свідчить, що імплементація рішень СНД була, м'яко кажучи, дуже низькою. Щодо економічного зиску для нашої держави, то його нам більше дають двосторонні угоди, а також угода про вільну торгівлю (якщо б таку уклали)… На мою думку, це реакція і на неефективність СНД, і на певні проблеми, пов'язані з загостренням відносин між Україною та Росією. Але, з іншого боку, СНД дає можливість Україні озвучувати свої ініціативи і заявляти про свої інтереси у колі найближчих сусідів.»

Відомий політолог та депутат від БЮТ - Володимир Полохало, більш критичніший у своїй думці. На його думку, не резонність СНД вже була очевидна останні декілька років, до того ж надійність цієї організації, як «співдружності» викликає сумніви: «За всієї формальної рівності членів СНД у ній був один гегемон - Російська Федерація. А економічна її ефективність низька, бо всі проблеми, пов'язані з економічними інтересами регіональних еліт, практично вже вирішили. Тому ця ретроструктура приречена на небуття. І Росія, як би це не здавалося парадоксальним, зрозуміла це раніше за всіх, запропонувавши новий економічний проект - ЄЕП… Від СНД Україна не отримала абсолютно нічого. Ті питання, які вона могла вирішувати (наприклад, створення зони вільної торгівлі), Росія проігнорувала.»

Натомість голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко акцентує увагу на взаємодії правоохоронних і дипломатичних органів держав СНД, зокрема України і Росії: «Поки залишаються питання координації дій різних відомств. Наприклад, українське МВС дуже активно координує свої дії, бере участь у заходах міністрів МВС країн СНД. Певна користь від такої взаємодії спецслужб є…Така ж ситуація в питаннях соціальної політики. Мільйони людей перетинають кордони країн СНД кожний рік. Питання їх перебування на території інших країн допомагає вирішити СНД, діють угоди щодо пенсійного забезпечення й так далі».

Потрібно нагадати, що Україна не підписувала статуту цієї організації та не визнала її міжнародно-правової суб'єктності, а тому є лише асоційованим членом Співдружності.




Переглядів: 568 | Додав: Zhuravel
Всього коментарів: 1
1 kiburga  
0
Колеги прохання додавати посилання на джерело інформації.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz