Актуально аналітичний портал
Вівторок, 23.04.2024, 08:42
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Квітень » 15 » СБУ - КГБ штучно загострювало україно-єврейськи відносини
СБУ - КГБ штучно загострювало україно-єврейськи відносини
22:30
 
У архівах Служби безпеки України знайдені документи, які свідчать про провокації Комітету державної безпеки СРСР для загострення українсько-єврейських відносин.

Як повідомили у прес-центрі СБУ, документи були представлені сьогодні на чергових суспільних історичних слуханнях «Євреї в українських визвольних рухах», що відбулися в прес-центрі Служби безпеки України в рамках спільного з Українським інститутом національної пам`яті гуманітарного проекту.

Відкриваючи чергові суспільні історичні слухання, виконуючий обов'язки голови СБУ Валентин Наливайченко відзначив важливість піднятої теми сумісної участі громадян різних національностей в українському визвольному русі. «Ми розкриваємо сьогодні правдиві документи про те, як боролися разом українці і євреї після великого Голоду з тоталітаризмом і комуністичним режимом. Ця історична правда була грубо спотворена і міфологизірована – в цьому полягає цинічний злочин КДБ СРСР по розпалюванню неприродної ворожнечі між українським та єврейськими народами”, - сказав Наливайченко, відзначивши, що цей міф, що створюється впродовж багатьох десятиліть, не має права на існування.

Аналізуючи ідеологічні принципи визвольного руху, які освітлювали відношення ОУН до євреїв, радник голови СБУ по науково-дослідній роботі, співробітник УЇНП Володимир Вятрович відзначив, що згідно до публікацій провідних ідеологів руху, його програмних ухвалень, ідеологія українських націоналістів не містила положень, які давали б підстави для звинувачення ОУН в антисемітизмі. У відновленій незалежній державі євреям гарантувалися рівні цивільні права і обов'язки.

Заступник начальника науково-видавничого відділу Галузевого державного архіву СБУ Олександр Іщук представив знайдені в архівах СБУ документи КДБ, що свідчать про провокаційні заходи, що робилися радянським керівництвом задля загострення українсько-єврейських відносин. Зокрема, була продемонстрована листівка із звинуваченнями проти одного з провідників ОУН Ярослава Стецько, яка була надрукована КДБ на івриті і англійській мові і, згідно до вказівок його керівництва, розповсюджувалася від імені єврейських організацій.

«Листовка містить заклики, що можна однозначно розцінити як розпалення міжнаціональної ворожнечі», - відмітив Іщук.
Представлені документальні матеріали об'єктивно засвідчили, що історія українського визвольного руху дає багато прикладів співпраці українців і євреїв в боротьбі з тоталітарними режимами.

За матеріалами УНІАН

Переглядів: 956 | Додав: pilotbros
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz