Актуально аналітичний портал
П`ятниця, 29.03.2024, 11:06
Вітаю Вас Гость | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту


Украинская Баннерная Сеть
Наше опитування
Чи хочете ви щоб на порталі "Актуально" відбувся чат з політтехнологом Тарасом Березовцем?
Всього відповідей: 32
Головна » 2008 » Квітень » 14 » Ющенко проти двох турів. Коментарі експертів
Ющенко проти двох турів. Коментарі експертів
19:05

 

ImageПрезидент Віктор Ющенко виступає категорично проти проведення дострокових виборів мера Києва у два тури. Президент висловив переконання, що ця ідея не знайде підтримки і в українському парламенті, і в суспільстві. За його словами, "країні потрібна стабільність, спокій, а не піар-ходи чи виборчі технології", тому він негативно ставиться до ідеї обрання мера столиці у два тури. Президент підкреслив, що коли йде мова про обрання мера Києва у два тури, то потрібно пам’ятати, що інші мери обирались за іншим принципом – вибори проходила в один тур.
 
За словами Ющенка, вибори мера у два тури будуть ефективними лише при поверненні до системи врахування явки виборців. "Формування певного порогу явки є новацією радянського суспільства, від якої Україна встигла відмовитись у 1994 році", - нагадав він.
 
Ющенко підкреслив, що це є дорогою у зворотному напрямку. Він також звернув увагу на те, що в Європі три чверті мерів обираються представницькими інституціями, тому пропозиція запровадження двох турів мера столиці відводить Україну від кращих європейських механізмів. Президент підкреслив, що ця пропозиція пов’язана з піар-технологіями, а не з бажанням зробити вибори демократичнішими і якіснішими.
 
Ми попросили прокоментувати заяву Президента відомих українських політологів. 
 
 
ImageОлексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики Національного університету „Києво-Могилянська академія”:
 
- Система виборів в один тур вона за наших умов є неефективною, тому що дозволяє „вискакувати” популістам і власне те, що відбулося в Києві с Черновецьким це яскраве підтвердження цьому.
За нинішніх умов я теж думаю, що система виборів в один тур не є оптимальною, оскільки вона не відображатиме більшості киян. І знову ж таки дана система виборів вона дає перевагу діючому меру.
Тут іноді посилаються на такий аспект, що не можна змінювати правила гри в той час коли вже пішла виборча кампанія. Із звичайною, так би мовити людської точки зору це так.
 
Але, з іншого боку, коли виходити із суто правовоих норм, то практика Україна знає випадки, коли деякі закони уточнювались буквально за кілька днів до виборів.
 
Тому я думаю, що в Києві було б доцільно проводити вибори  в два тури.Мене дивує, що Президент висловив свою позицію до того, як це питання розглядалося в сесійній залі. Це чіткий меседж частині членів „Нашої України” не підтримувати цей закон.
 
ImageМихайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:
 
- Коли почалася виборча кампанія, то змінювати правила під час гри, я вважаю не можна. Власне, це моя така теоретична думка. А стосовно того, які позиції в Президента чи там у інших гравців, то тут очевидно, що вони продиктовані не бажанням бути демократичними, а просто політичним інтересом. Очевидно, що Ющенко фактично хоче, щоб мером залишився Черновецький. В крайньому разі можливо його влаштує Кличко. Для нього важливо, щоб Тимошенко не виграла. Тому він і проти двох турів.           
 
 
 
 
 
Переглядів: 950 | Додав: Editor
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту

Украинская Баннерная Сеть
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz